Antena 3 CNN Economic Bancnota care ar putea fi retrasă din circulație

Bancnota care ar putea fi retrasă din circulație

2 minute de citit Publicat la 00:51 04 Feb 2016 Modificat la 00:51 04 Feb 2016
money-494163_640.jpg
foto: pixabay.com
“Bancnota preferata a gangsterilor si a grecilor cu bani la ciorap”: astfel descrie Financial Times hartia de 500 de euro. In multe tari, aceasta este preferata celor care opereaza cu bani negri, de aceea, potrivit CNBC, era cunoscuta drept “bin Laden”. Iar acum, in sfarsit, Comisia Europeana promite ca va lua masuri concrete in acest caz, scrie incont.ro.

De ani buni exista cereri pentru eliminarea acestei bancnote, a carei valoare e prea mare pentru a fi folosita in tranzactiile uzuale, dar perfecta pentru activitatile de crima organizata sau, pur si simplu, pentru evaziunea fiscala. In 2010, bancile din Marea Britanie au impus sa nu mai schimbe aceasta bancnota in lire, dupa ce un raport a stabilit ca 90% dintre hartiile de 500 de euro sunt folosite in activitati infractionale. In 2014, Banca Centrala Europeana a refuzat sa scoata din circulatie aceasta bancnota sau sa o inlocuiasca cu una de plastic. „Toata lumea stie ca infractorii prefera masinile nemtesti mari, asta nu inseamna ca trebuie sa interzicem productia acestor masini”, si-a justificat atunci decizia unul dintre directorii BCE, citat de Reuters.

De data aceasta, insa, Comisia Europeana vrea sa ia masuri concrete, dupa ce un raport al Europol a aratat ca bancnota e folosita pentru finantarea terorismului. „Hartia de 500 de euro este instrumentul financiar favorit al infractorilor pentru stocarea profiturilor obtinute din activitati ilegale” , se arata in raport.

In document se da si exemplul unei retele de spalare de bani din Portugalia, condusa de un general din Angola, care tinea in apartamentul sau din Lisabona 8 milioane de euro in astfel de bancnote. De asemenea, ele permit transportarea ilegala a unor sume mari de bani, ascunse, de pilda, in oua cu surprize, in plicutelete de zahar sau in incarcatoare de telefon. „Cu cat e mai mare bancnota, cu atat ocupa mai putin spatiu”, spun investigatorii agentiei europene de politie.

Tara noastra este si ea mentionata in raport. „Inca din 2010, Europol a inceput sa primeasca informatii privind trimiterea peste frontiere a unor sume mari de bani, transportate fizic din Ucraina, via Romania si Bulgaria, in Turcia, si declarate oficial. Mari sume in bani gheata tranziteaza astfel UE, fiind transportate de un mic grup de ucraineni provenind din acelasi oras, care calatoresc impreuna intr-un microbuz.” Toatalul sumelor duse astfel in Turcia din 2008 si pana azi ar depasi jumatate de miliard de euro.

Autoritatile sunt insa neputincioase, deoarece sumele sunt declarate la frontiera de carausi, care au grija sa respecte plafonul de 10.000 de euro – doar ca fiecare dintre pasagerii microbuzului are la el 10.0000 de euro, suma ce „nu corespunde cu nivelul de trai al acestor curieri”. Nu se stie ce se intampla cu banii care ajung astfel in Turcia, dar este foarte posibil ca ei sa fie folositi la finantarea de activitati teroriste.

Din aceste motive, Comisia Europeana ia acum in considerare posibilitatea scoaterii din circulatie a bancnotelor de 500 de euro. „Comisia va colabora cu Banca Centrala Europeana, Europol si alte institutii pentru a stabili ce actiuni sunt necesare in acest sens”, a anuntat marti Bruxelles-ul. 

Presedintele BCE, Mario Draghi, a confirmat ca vor exista schimbari in privinta bancnotelor cu valoare mare, dar ca va fi nevoie de timp. Insa prim-vicepresedintele Comisie Europene, Frans Timmermans, a cerut , potrivit CNN, ca teroristii "sa fie loviti in buzunare, pentru a le reduce capacitatea de a calatori, de a cumpara arme si explozibili, de a se ascunde in orasele noastre".


×
Etichete: retragere
x close