Antena 3 CNN Economic Banci Zece bănci cer salvarea financiară a Europei Centrale şi de Est

Zece bănci cer salvarea financiară a Europei Centrale şi de Est

Zece bănci cer salvarea financiară a Europei Centrale şi de Est
23 Ian 2009   •   05:22

Un grup de 10 mari bănci internaţionale care desfăşoară operaţiuni în Europa Centrală şi de Est (ECE) a solicitat ajutor de la Uniunea European şi Banca Centrală Europeană pentru rezolvarea crizei de lichidităţi din regiune. La iniţiativa lui Herbert Stepic, directorul executiv al Raiffeisen International, cele zece companii insistă ca UE să ajute pentru depăşirea crizei şi statele din Europa Centrală şi de Est, nu numai statele occidentale.
Viitoarele măsuri ar trebui să includă şi ţările care nu sunt în UE, printre care şi Serbia şi Ucraina, scrie Financiarul. Companiile îşi motivează gestul prin faptul că după deceniile de comunism nu este tocmai cel mai potrivit moment ca statele est-europene să fie lăsate singure.
Pe lângă Raiffeisen, gestului li s-au mai alăturat UniCredit şi Intesa Sanpaolo din Italia, Erste Bank din Austria, Société Générale din Franţa, banca belgiană KBC, Swedbank şi SEB din Suedia, German Bayern Landesbank şi EFG Eurobank din Grecia. Grupul este la prima iniţiativă de acest gen şi la prima luare publică a unei poziţii comune, însă Stepic a declarat că s-a văzut nevoit să-şi facă auzită opinia, pe fondul "deteriorării accentuate a climatului economic". El crede că o acţiune a UE în Est ar avea costuri relativ mici, în comparaţie cu sumele puse la bătaie pentru sprijinirea băncilor occidentale.
Produsul Intern Brut cumulat al statelor foste comuniste din Europa Centrală a fost anul trecut de 740 miliarde euro, în timp ce ţările din regiunea de sud-est au avut un PIB însumat de 270 miliarde euro. PIB-ul Austriei este de 290 miliarde euro .
Instituţiile europene nu ar fi la prima implicare pe aceste pieţe. Ungaria şi Letonia sunt cele mai recente exemple ale relaţiilor cu Banca Centrală Europeană şi FMI sau UE.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: criza economica UE
Citește mai multe din Banci
» Vezi toate știrile din Banci
Cele mai noi știri
Parteneri
x close