Restanţele românilor la creditele bancare pe primele şapte luni ale acestui an s-au dublat faţă de perioada similară din 2008. Cei mai afectaţi de turbulenţele financiare s-au dovedit românii care s-au încumetat la credite pentru consum în valută, deşi au salariile în lei. Aşa se face că numărul restanţelor, în cazul acestui tip de împrumuturi, a crescut de cinci ori în ultimul an. Portretul robot al restanţierului de pildă indică un bărbat din Capitală, cu vârsta între 30 si 35 de ani, cu studii medii, care a contractat un credit de nevoi personale in euro.
Nici cei care au contractat împrumuturi în lei nu stau mai bine. Aici, numărul restanţelor este de aproape 3 ori mai mare, comparativ cu luna august 2008. În aceste condiţii, nu e de mirare că datoriile neplătite ale românilor către bănci, au ajuns, după primele şapte luni ale acestui an, la aproape 2 miliarde de lei. Dintre acestea, cea mai mare pondere o au restanţele cumulate la plată de peste 30 de zile la creditele în lei, respectiv 1,3 miliarde de lei, potirivit datelor oficiale.
Analiştii apreciază însă că o parte din vină le aparţine şi băncilor care au dat liber la creditele de consum, în loc să acorde prioritate celor pentru investiţii. Pe primul loc în topul zonelor cu cele mai multe insolvenţe pe primul semestru din acest an se menţine Capitala, cu peste 1200 de cazuri, urmată de judeţul Constanţa, respectiv Bihor, mai scrie România Liberă.
Antena3