"Dacă aş vrea să albesc bani, aş veni în România să depun la bancă o sumă mare în ziua în care se trece la moneda unică europeană. Atunci se creează haos, autorităţile nu pot ţine pasul, iar în ţară intră foarte mulţi bani murdari", spune Kenneth Rijock, consultant pentru criminalitate financiară a companiei World Check din Miami.
Rijock s-a ocupat cu spălarea de bani timp de 10 ani şi susţine că în aceeaşi perioadă a "albit" aproape un miliard de dolari. Apoi s-a decis că locul său e de partea legii.
Contrar aşteptărilor, Rijock susţine că nu e uşor să speli bani în România. Nici greu.
"Pericolul este extern şi nu intern. Ţara dumneavoastră nu este producătoare de droguri şi nici nu este o destinaţie în acest sens. România nu are bănci care au conexiuni cu paradisurile fiscale. În schimb, crima organizată din Rusia şi Moldova constituie o problemă reală".
Rijock le recomandă managerilor de risc din bănci să nu dea explicaţii celor despre care ştiu că încearcă să introducă ilegal bani în sistemul bancar.
Răspunsul din partea băncii ar trebui să fie ferm şi concis, nu lipsit de politeţe. "Stimate domn, cererea dumneavoastră nu îndeplineşte cerinţele băncii noastre".
Cele mai mari sume de bani se spală prin intermediul activităţilor comerciale, spune Rijock. Mulţi bancheri nu ştiu cât costă bunurile care se tranzacţionează, iar spălătorii de bani profită şi jonglează cu preţul produselor. Dacă vor să transfere o sumă de bani în afara ţării, aranjează ca o firmă dintr-un alt stat, aflată, de asememea, sub controlul lot, să le expedieze marfă.
Bunurile sunt facturate la un preţ unitar foarte mare, dar marfa primită este lipsită de valoare.
Un alt mod de a spăla bani este de a emite facturi pentru o marfă care ulterior nu se mai livrează. Bancherii nu au de unde să ştie intenţiile şi plătesc.
Se practică şi facturarea aceluiaşi transport de marfă de mai multe ori, la mai multe bănci. Potrivit lui Rijock, există nenumărate metode de spălare a banilor. Totul depinde de imaginaţie.
Kenneth Rijock le recomandă bancherilor să fie atenţi în special luni şi vineri, când angajaţii sunt obosiţi, iar banii murdari trec uşor de verificări.
Antena3.ro