Pe fondul pregătirii discuţiilor de la summitul G20 de la finele lunii, oficialii europeni au subliniat planurile de abordare a sistemul de rating, pe care mulţi din Bruxelles îl acuză de exagerarea crizei financiare a euro.
"Comisia lansează azi impulsul final pentru a completa reforma serviciilor financiare din UE," declara preşedintele Comisie, José Manuel Barroso, care se va afla la summitul G20 din Canada, unde Europa speră să prezinte un front unit.
Comisia a promova recent reguli mai dure pentru fondurile de risc din Europa, la care s-au opus Marea Britanie şi SUA. De asemenea, există diferenţe între Washington, Londra şi Bruxelles pentru modul de impunere unei taxe asupra băncilor.
Planificatul organism de control va avea puterea să ancheteze, amendeze, retragă licenţele într-o industrie ce este dominată de Standard & Poor's, Moody's şi Fitch. Agenţiile au fost puternic criticate pentru că nu au reuşit să prevadă eşecul produselor financiare.
"Schimbările în regulile privind agenţiile de rating înseamnă o supervizare mai bună şi o transparenţă crescută într-un sector crucial," arăta comisarul european pentru serviciile financiare, Michel Barnier. "Dar sunt doar primul pas. Ne uităm la această piaţă în detaliu."
Barnier a mai lansat şi o revizuire a managementului bancar, sugerând că directorii ar trebui să conducă un maximum de trei consilii şi a promis eforturi noi de limitare a salariilor bancherilor.
Comisia Europeană va analiza şi crerea unei agenţii europene de rating care să concureze cu cei trei lideri de piaţă americani.
Antena3.ro