Antena 3 CNN Economic Banci UE respinge transferul de date bancare către SUA

UE respinge transferul de date bancare către SUA

UE respinge transferul de date bancare către SUA
12 Feb 2010   •   11:23

Parlamentul European a blocat un acord ce ar fi permis autorităţilor americane să acceseze date bancare europene care să le folosească în anchetele contra terorismului.
UE a respins acordul cu un vot de 378 la 196, joi, la Strasbourg .
Preşedintele Parlamentului, Jerzy Buzek, declara că adunarea doreşte o protecţie mai mare a intimităţii pentru a se asigura că libertăţile civile şi drepturile fundamentale.
Ambasada americană la Bruxelles declara că rezultatul este un regres în cooperare anti-teroristă SUA-UE.
Fără acord, SUA trebuie acum să se bazeze pe înţelegeri individuale cu state membre UE pentru a accesa informaţia, precum transferurile bancare europene.
SUA a analizat datele financiare europene oferite de Society for Worldwide Interbank Financial Transactions, SWIFT, de la 11 septembrie 2001.
Intenţiile SWIFT de a muta unele baze de date din SUA în Europa, au pus Washingtonul în dificultate deoarece fără un nou acord va avea limite în conformitate cu legile UE stricte, ce limitează strângerea de date doar la cetăţenii americani.
Washington a făcut presiuni intense asupra parlamentului să accepte pactul, cu Hillary Clinton, secretarul american de stat, Timothy Geithner, şegul trezoreriei, apelând la preşedintele PE Jerzy Buzek pentru a face lobby.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close