Antena 3 CNN Economic Banci Topul creditelor ipotecare la băncile din România

Topul creditelor ipotecare la băncile din România

2 minute de citit Publicat la 15:38 04 Oct 2009 Modificat la 15:38 04 Oct 2009
Topul creditelor ipotecare la băncile din România
Cele mai ieftine credite ipotecare de pe piaţă din acest moment, sunt tot foarte scumpe pentru români. Potrivit informaţiilor de la bănci, o persoană care se împrumută în euro va plăti înapoi dublu, iar în cazul creditului în lei, suma de returnat băncii este de trei ori mai mare decât cea împrumutată.

Pentru un credit ipotecar în euro, în valoare de 50.000 de euro pe o perioada de 25 de ani, topul celor mai ieftine împrumuturi arată astfel:

Pe primul loc, cu cea mai bună ofertă, este "creditul de Casa Nouă" de la banca ING. Dobânda anuală efectivă este 6,4%, iar suma care va fi returnată în 25 de ani ajunge la 97.452 euro. Aproape dublu faţă de suma împrumutată.

Pe locul doi, este creditul Casa-EURO de la Volksbank, cu o dobânda anuală efectivă de 7,02%. În acest caz, trebuie returnaţi 103.693 euro.

A treia ofertă vine de la Banca Italo-Romena, cu aşa numitul Credit Imobiliar. Dobânda anuală efecvtivă este de 7,8% iar clientul trebuie să dea înapoi 106.822 euro.

În cazul creditelor ipotecare în lei, pe 25 de ani, cele mai ieftine oferte sunt următoarele:

Primul în top este creditul ipotecar de la Banca Transilvania. În cazul unui împrumut în valoare de 200.000 de lei, cu o dobândă anuală efectivă de 11,79% suma totală de returnat este de 586.620 lei.

La creditul Rezidential de la BCR, dobânda anuală efectivă este de 13,28% , iar suma de returnat ajunge la 642.633 lei.

Pentru aceeaşi sumă de 200.000 de lei, în cazul creditul Imobiliar de la CEC, dobânda este 13,4%. Cel care se împrumută va avea de dat băncii aproape de trei ori cât a luat, şi anume 649.945 lei.

În ultima vreme, economiştii le-au recomandat românilor creditul în moneda în care primesc salariul, adică în lei, pentru a evita fluctuaţiile valutare.

Privind cifrele, pentru un credit ipotecar în euro, clientul ajunge să returneze băncii o sumă cu aproximativ 95% mai mare decat cea împrumutată, iar pentru creditul în lei suma este cu 193% mai mare. Diferenţa între costurile creditului în euro şi cel în lei este foarte mare.

Specialiştii prognozează însă că dobânda la euro va mai creşte, iar cea pentru lei va scădea. De asemenea, avertizează ca atunci când este contractat un credit să se ţină cont de faptul că, peste câţiva ani, România va adera la zona euro. Cu toate acestea nimeni nu poate spune la acest moment dacă vor creşte costurile pentru creditele în euro şi nici dacă împrumutul în valută este riscant.

Antena 3

×
x close