Industria bancară din SUA admite astfel pentru prima dată că ar putea fi nevoită să plătească sume mari de bani pentru a pune capăt investigaţiilor şi litigiilor în care instituţiile de credit sunt acuzate de practici abuzive în privinţa prescrierilor de ipoteci, procedură prin care o bancă pune sechestru pe o locuinţă în urma neplăţii unui credit ipotecar.
Bank of America, cea mai mare bancă americană după active, a anunţat că ancheta ar putea conduce la amenzi importante şi cheltuieli juridice semnificative în acest an.
Wells Fargo, cel mai mare creditor ipotecar din SUA, a arătat că va suporta probabil amenzi sau sancţiuni, precum un moratoriu sau o suspendare a procedurilor de prescriere de ipoteci, impus de autorităţi federale sau statale. Banca anticipează că anchetele derulate de agenţiile guvernamentale s-ar putea finaliza cu "penalităţi monetare civile".
Citigroup se aşteaptă la amenzi sau la obligativitatea de a introduce programe de reducere a principalului datorat de clienţii cu credite ipotecare.
Cei mai mari creditori ipotecari din SUA sunt anchetaţi de 50 de autorităţi federale şi statale din SUA, fiind acuzate că au prescris ipoteci şi au pus sechestru pe case fără documente adecvate şi fără o evaluare corectă a dosarelor înainte de luarea unei decizii.
Surse apropiate autorităţilor federale au declarat că statul ar putea sancţiona băncile cu până la 20 de miliarde de dolari.