În pofida afirmaţiilor directorilor că primele ar fi în strânsă legătură cu performanţa companiei, raportul subliniază că ?nu există o prevedere sau un motiv clar a modului cum băncile recompenseză angajaţii".
Potrivit raportului:
- Goldman Sachs, ce a câştigat 2.3 miliarde anul trecut şi a primit 10 miliarde de la stat prin programul TARP a plătit 4,8 miliarde dolari ca prime în 2008 - mai mult decât dublul venitului net.
- Morgan Stanley, ce a câştigat 1,7 miliarde dolari şi a primit 10 miliarde de la stat, a dat prime de 4.475 miliarde dolari, de trei ori venitul lor net.
- JPMorgan Chase, cu venituri de 5.6 miliarde dolari în 2008 and şi 25 miliarde de la buget, a plătit 8.69 miliarde dolari în bonusuri.
- Citigroup and Merrill Lynch au pierdut împreună 54 miliarde dolari anul trecut. Au primit un total de 55 miliarde dolari de la stat şi au plătit 9 miliarde de dolari ca prime(5.33 miliarde pentru Citigroup; 3.6 pentru Merrill Lynch, ulterior cumpărată de Bank of America.)
Bonusurile plătite de aceste bănci au fost subiectul fierbinte timp de mai multe luni, directorii fiind puşi sub presiunea Casei Albe, a Congresului, a oficialilor, furioşi de sumele exorbitante primite de cei care, în cele din urmă, erau vinovaţi de criza financiară a ţării.
Obama a mers până la a numi pe Kenneth Feinberg ca şef peste plăţile făcute de executiv.
Băncile insistă însă să susţină că bonusurile mari sunt necesare pentru păstrarea talentelor de vârf ce vor ajuta la eforturile de stabilizare a companiilor şi că primele sunt prevăzute în contracte.
Unele bănci nu au depăşit însă veniturile prin plata bonusurilor - Bank of America a câştigat 4 miliarde dolari şi a plătit 3.3, dar a primit 45 miliarde din fonduri TARP.
Antena3.ro