Antena 3 CNN Economic Banci Senatorii americani, reticenţi la noul plan economic de salvare a băncilor

Senatorii americani, reticenţi la noul plan economic de salvare a băncilor

1 minut de citit Publicat la 12:50 12 Feb 2009 Modificat la 12:50 12 Feb 2009
Senatorii americani, reticenţi la noul plan economic de salvare a băncilor
Secretarul Trezoreriei americane Tim Geithner şi-a apărat marţi planul său de stabilizare financiară în faţa senatorilor, apreciind că este fundamental diferit faţă de cel urmărit de predecesorul său, Henry Paulson.
El a recunoscut totuşi că momentan îi lipsesc unele detalii, inclusiv cât va costa de fapt şi câte fonduri sunt necesare în plus faţă de sumele aprobate anterior de Congres.
Comentariile au venit după ce principalii indicatori bursieri au pierdut procente importante la bursă, între 10 şi 15%. Investitorii sperau să vadă un plan care să abordeze cele mai mari două probleme din sectorul bancar- activele neperformante din balanţa contabilă ce împiedică băncile să împrumute şi lipsa de capital a instituţiilor mari, într-o perioadă în care se aşteaptă pierderi mari.
Deşi Geithner a promis să adune 500 miliarde dolari din surse publice şi private pentru a scuti băncile de activele lor toxice, nu a explicat cum va face programul să-i adune laolaltă pe vânzători şi cumpărători, care sunt în expectativă de 18 luni.
În plus, deşi a promis sprijin de capital pentru băncile care au nevoie de mai mulţi bani, scepticii au remarcată că Trezoreria are puţin peste 100 de miliarde dolari pentru infuzii de capital, ceea ce nu este destul pentru a revigora un domeniu ce se aşteaptă la pierderi de triloane de dolari.
Trezoreria mai are 320 de miliarde de dolari din programului TARP al lui Paulson, deşi noul program prevede peste jumătate din această sumă doar pentru programe legate de împrumut şi locuinţe.
Geithner a promis să folosească resursele existente pe cât de eficient se poate. Întrebat de senatori cât de mult se va cheltui pentru a rezolva criza financiară, a evitat un răspuns concret şi a menţionat că va folosi toate resursele la dispoziţia Trezoreriei.
Planul iniţial TARP a fost aspru criticat de ambele părţi din Congres. În plus un raport recent al congresului american arată că Trezoreria lui Paulson a cheltuit 254 miliarde dolari pentru acţiuni şi garanţii ce valorau 176 miliarde . Din cei circa 750 miliarde acordaţi iniţal au fost cheltuiţi jumătate fără nici un rezultat notabil.
Tocmai de aceea senatorii americani s-au arătat reticenţi în aprobarea programului. Totuşi, deşi Geithner a admis unele elemente comune cu Paulson, el a promis o mai mare transparenţă şi condiţii mai dure pentru cine primeşte bani federali.
Antena3.ro

×
Etichete: Timothy Geithner
x close