Hillary Clinton, secretarul american de stat, i-a telefonat lui Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, în cadrul unui gest fără precedent de a-l presa să sprijine oficialii americani în a avea acces la toate informaţiile despre bankingul electronic din Europa pentru a monitoriza transferurile de bani suspecte ce ar putea avea legătură cu terorismul.
Washington este furios deoarece dacă parlamentarii boicotează acordul, agenţiile de securitate americane vor pierde autoritatea legală de a accesa detaliile a milioane de tranzacţii financiare ce au loc în UE.
O respingere la votul de săptămâna viitoare, care este de aşteptat să respingă acordul anti-terorism pe fondul libertăţilor civile, va afecta relaţiile dintre cele două părţi după atentatul eşuat de Crăciun de la Detroit şi decizia lui Obama de a boicota summitul UE din primăvară.
Parlamentarii socialişti şi liberali vor respinge probabil acordul, care este vital pentru programul american de urmărire a tranzacţiilor financiare teroriste, de teama legată de cât de multe informaţii bancare sunt strânse, cât de mult stocate şi la ce agenţii ajung.
Această chestiune va fi abordată şi la summitul G7 din Canada din weekend, unde SUA este de aşteptat să sublinieze că acordul este privit ca test cheie pentru relaţiile SUA-UE.
Acordul aprobă acordurile secrete între trezoreria americană şi Swift - Society for Worldwide Inter-bank Financial Telecommunication (Societatea pentru Telecomunicaţii financiare interbancare mondiale)- din 2001, privind împărţirea datelor, încălcând astfel legislaţia europeană.
Swift, acum cu sediul la Bruxelles, colectează date despre tranzacţiile bancare a 8000 de bănci din 200 de state.
Antena3.ro