“Primul lucru care ne diferentiaza la nivelul IMM-urilor fata de celelate piete din Europa este contributia la construirea valorii adaugate, procentul in cazul IMM-urilor din Romania fiind de 45%, in timp ce media in UE este de 60%. O explicatie este aceea ca dificultatea de accesare a creditelor este mult mai mare in Romania decat in celelate tari din UE”, a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor la Sinaia in perioada 7-10 decembrie.
Potrivit studiului Comisiei Europene, 48% din solicitarile de credite ale IMM-urilor au fost respinse, in timp ce media in UE este de 22,5%. In acelasi timp, disponibilitatea bancilor de a acorda credite catre IMM-uri a scazut cu 41% fata de 29% in UE.
“Una dintre problemele despre care am citit si in presa este aceea ca bancile spun in general ca IMM-urile induc un grad de risc ridicat, un asa numit risc sistemic. Nu exista insa statistici care sa demonstreze exact asta, pentru ca statisticile care exista sunt deformate. Daca va duceti la orice banca din Romania veti vedea ca fiecare are o definitie proprie pentru ce inseamna o IMM. Unii includ in aceasta categorie firmele cu o cifra de afaceri de pana la 500.000 de euro, altele pana la 2 milioane de euro. Aceste societati sunt insa micro-intreprinderi. La nivel european, sunt considerate IMM-uri firmele cu o cifra de afaceri de pana la 50 milioane de euro”, a subliniat Saramet.
Presedintele FNGCIMM spune pe de alta parte ca ii este greu sa contrazica o premisa de la care pleaca bancile , potrivit careia IMM-urile nu au de regula un management performant.
“Asta e valabila pentru micro-intreprinderi, iar 90% din IMM-uri sunt micro-intreprinderi.Totodata, de multe ori bilanturile de la IMM-uri sunt orice, dar numai realitate economica nu. Si nu pentru ca sunt inselatori, ci pentru ca de 15 ani s-a creat premisa ca daca este trecut acolo pierdere nu va primi bani. Inspectorul de credit daca vede doua elemente necorelate in bilant nu sta sa vada de unde provin aceste necorelari si da dosarul de-o parte”, a punctat Saramet.
FNGCIMM a acordat in acest garantii de 520 milioane de euro, o crestere considerabila fata de primul an de functionare, acum 10 ani, cand acordase garantii de un milion de euro. Pana in 2005-2006, garantii acordate de Fond nu depaseau 80-100 milioane de euro.
Anul acesta, Fondul va plati 40 milioane de euro pentru default-urile la creditele garantate, reprezentand 7,4% din totalul creditelor garantate.
Programul Prima Casa are extrem de putine default-uri, potrivit lui Saramet, doar 0,05%, adica 35 din circa 52.000 de credite garantate.
“Daca se pastreaza ritmul actual de 80-90 dosare pe zi, programul se va epuiza in noiembrie-decembrie anul viitor”, afirma seful FNGCIMM. Programul Prima Casa ar putea fi continuat ulterior de Guvern.