Românii care au credite ar putea fi chemaţi din nou la bancă, pentru a semna acte adiţionale la actele adiţionale abia semnate. Dacă parlamentarii vor aduce modificări ordonanţei privind contractele de credite, ar putea fi nevoie de modificarea a 7,7 milioane de contracte, pe care românii le au cu instituţiile financiare şi de leasing.
Eventualele amendamente aduse de parlamentari ordonanţei privind contractele de credit vor pune din nou pe drumuri sutele de mii de români cu credite la bănci. Aceştia vor trebui să semneze, la sediul băncilor, acte care să completeze actele adiţionale pe care deabia le-au semnat.
În plus, scoaterea din ordonanţă a creditelor ipotecare ar crea mari probleme băncilor, care vor fi nevoite să-şi ajusteze programele informatice, a declarat reprezentantul unei firme de asistenţă juridică pentru Gândul.
Peste 1.900 de clienţi au reclamat deja băncile la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, din cauză că au refuzat suspendarea comisionului de risc, şi au majorat nejustificat a dobânda. ANPC a dat băncilor peste 400 de amenzi, în valoare de peste 850.000 de euro, pentru nerespectarea prevederilor legii.
Ordonanţa privind contractele de credite este analizată de Comisia Economică a Camerei Deputaţilor. Trimiterea raportului la comisia de Buget a fost amânată cu o săptămână, pentru ca analiza tehnică a legii să fie temeinică, a declarat şeful Comisiei Economice, deputatul PSD Mihai Tudose.
Modificări ale legii nu vor veni din partea parlamentarilor social-democraţi, a declarat Victor Ponta. Acesta a precizat că PSD va vota Ordonanţa în forma transmisă de Guvern.
Antena 3