Banca Transilvania (TLV), singura banca romaneasca de top cu capital majoritar romanesc, a inregistrat in ultimul trimestru al anului trecut un profit net de 25 milioane de lei (5,7 milioane de euro), cu 10% mai mic fata de profitul din perioada similara a anului trecut si cu circa 40% sub castigul din T3, in principal din cauza cresterii costului riscului, desi creditele neperformante au scazut pentru prima data in ultimii trei ani.
Acesta a fost ultimul trimestru in care banca a raportat rezultatele conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS), de la inceputul acestui an toate bancile fiind obligate sa treaca la raportarea conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), care sunt mai “blande” in ceea ce priveste provizioanele pe care trebuie sa le constituie bancile. 2011 marcheaza si ultimul an in care conducerea executiva a bancii a fost detinuta de olandezul Robert Rekkers, cel care a dus banca in top 3 de pe piata. Rekkers si-a dat demisia in urma mai multor neintelegeri cu board-ul bancii, care oricum nu mai era dispus sa ii prelungeasca mandatul.
Profitul Bancii Transilvania pe ultimul trimestru al anului trecut a fost sub media estimarilor analistilor chestionati de Reuters, care se asteptau ca banca sa raporteze un profit net de 36,7 milioane de lei. Per ansamblul lui 2011, castigul Bancii Transilvania a fost de 131,87 milioane de lei (31,1 milioane de euro), cu 35% mai mare decat in 2010.
“Suntem multumiti ca am depasit prevederile bugetare pe care ni le-am asumat pe 2011, iar Banca Transilvania a iesit castigatoare din anul trecut, confirmand din nou ca activitatea sa este pe un trend pozitiv. Rezultatele anuale au fost previzibile, mai ales ca perioada iulie – septembrie 2011 a fost cel mai bun trimestru al bancii, din ultimii 3 ani. Suntem bine pregatiti pentru 2012 si vom continua sa crestem in acelasi mod prudent si sanatos, asa cum am facut-o si in acesti ultimi 3 ani”, a declarat Horia Ciorila, presedintele bancii si principalul actionar persoana fizica, cu circa 5% din actiuni.
Analistii remarca insa ca in ultima parte a anului banca a resimtit o crestere a costului riscului.
“Majorarea costului riscului este mai mare decat anticipasem dupa o scadere in T3 2011, in ciuda faptului ca creditele neperformante au scazut", au comentat analistii de la Raiffeisen Capital & Investment.
Per ansamblul anului, cheltuielile nete cu provizioanele au scazut de la 640 milioane de lei in 2010 la 531,77 milioane de lei (125,4 milioane de euro) in 2011. Din aceasta suma, costul net al costul net al riscului de credit a fost, in 2011, de 461 milioane lei (108,5 milioane de euro), comparativ cu 598 milioane lei in 2010.
Portofoliul de credite al bancii a crescut anul trecut cu 15%, pana la 15,36 miliarde de lei (3,5 miliarde de euro). Cele mai multe dintre aceste credite, aproape 63%, sunt finantarile pentru companii. Totodata, majoritatea creditelor (63,7%) sunt in lei. Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 8,62% din totalul portofoliul de credite. Activele totale ale bancii au crescut cu 19% in in 2011 depasing 25,7 miliarde de lei (5,9 miliarde de euro). Raportul credite / depozite s-a mentine la nivelul de 0,76.
In trimestrul al patrulea insa, cresterea creditelor a incetinit la 2,6%, remarca analistii de la Raiffeisen.
“ Marja neta a dobanzii s-a micsorat la 4,34% de la 4,47%, probabil in urma cresterii portofoliului de titluri de stat cu 30% fata de trimestrul anterior. Veniturile din comisioane ne-au depasit estimarile pe cand rezultatul din tranzactionare a fost dezamagitor, deoarece ne asteptam la un rezultat mai bun dupa scaderea din trimestrul anterior”, au mentionat acestia.
Analistii de la Raiffeisen spun ca in urma rezulatelor raportate de banca, isi vor pastra pretul-tinta de 1,18 lei pe actiune, dar pun sub revizuire recomandarea de “cumparare”, intentionand sa o modifice intr-una de “pastrare”, avand in vedere performanta puternica a actiunilor din ultimele saptamani.
Citeste articolul integral pe Fin.ro