Antena 3 CNN Economic Banci REZULTATE BANCI Economia reala sterge profitul BCR pana la nivelul din primul trimestru: cresterea de 9% din retail nu acopera pierderile lasate de IMM-uri si de default-urile companiilor

REZULTATE BANCI Economia reala sterge profitul BCR pana la nivelul din primul trimestru: cresterea de 9% din retail nu acopera pierderile lasate de IMM-uri si de default-urile companiilor

Catalin Ciocan
6 minute de citit Publicat la 15:45 28 Oct 2011 Modificat la 15:45 28 Oct 2011
  REZULTATE BANCI Economia reala sterge profitul BCR pana la nivelul din primul trimestru: cresterea de 9% din retail nu acopera pierderile lasate de IMM-uri si de default-urile companiilor
Sursa: BCR
Cea mai mare banca de pe piata romaneasca, BCR a inregistrat la nivel de grup o pierdere de 21,3 mil. euro (90,5 mil. lei) in trimestrul al treilea din cauza cresterii costului riscului si a scaderii veniturilor din dobanzi. Problemele deriva din portofoliul de credite acordate companiilor, unde sefii bancii noteaza ca IMM-urile se afla inca sub presiune datorita consumului slab, in conditiile in care se inregistreaza o a doua runda de default-uri (intrare in incapacitate de plata – n.r.) corporatiste.

Creditele catre populatie (retail) au avut cea mai buna evolutie in trimestrul al treilea, cresterea pe acest segment ajungand la 8,8%, iar portofoliul de credite corporate (pentru companii) a continuat sa se extinda pe parcursul ultimelor doua trimestre in raport cu revenirea economica. Insa, asa cum precizau insisi oficialii BCR la prezentarea rezultatelor pe primul semestru, castigul bancii vine din imprumuturile retail, nu din cele corporate, unde se pierd bani acum.

„Revenirea economica a avut un ritm mai lent decat ne asteptam. Acest fapt se reflecta in evolutia afacerilor clientilor nostri, in veniturile acestora, in tranzactiilor pe care acestia le efectueaza cu BCR”, a comentat Dominic Bruynseels presedinte executiv al BCR.
In acest context, reculul castigului raportat de cea mai mare banca de pe piata, controlata de austriecii de la Erste, este atat de mare incat dupa noua luni a ajuns la 67,6 mil. lei (16,1 mil. euro), in cadere cu peste 86% fata de perioada similara a anului trecut si coborand chiar sub rezultatul obtinut in primul trimestru al anului, cand profitul BCR era de 18 mil. euro.

Totusi, rezultatul operational al BCR este solid si managementul riscului este corect si prudent.

“Ne vom stradui sa continuam imbunatatirea performantei noastre pe toate zonele de activitate, muncind mai eficient si inteligent pentru a face fata la mediul economic. Erste Group isi mentine si chiar intareste angajamentul fata de BCR si Romania”, a adaugat Bruynseels.

Legat de solutiile cautate de BCR pentru a faca fata mediului economic, chiar in aceasta saptamana seful BCR alaturi de presedintele Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, au mers la ministrul economiei Ion Ariton sa ii propuna conversia in actiuni a datoriilor pe care combinatul chimic de stat Oltchim le are catre ele. Potrivit ultimelor date disponibile pe piata, BCR are o expunere de circa 100 mil. euro fata de Oltchim, iar Banca Transilvania de circa 37 – 38 mil. euro. O conversie a datoriilor in actiuni ar ajuta atat Oltchim, care este pe lista de privatizari a Guvernului prin reducerea nivelului total de datorii ce se apropie de 600 mil. euro, dar si bancile ar avea de castigat daca si-ar converti creantele mai greu de lichidizat acum in actiuni ce vor fi vandute odata cu statul la privatizare. Ramane de vazut in ce masura, BCR si alte banci pot extinde aplicarea unei asemenea solutii si in cazul altor companii care nu pot sa isi ramburseze creditele.

BCR a inregistrat in T3 fata de trimestrul anerior o crestere a provizioanelor cu 35,8% sau 663,2 milioane de lei (152,2 milioane de euro), care in opinia conducerii BCR reflecta incetinirea revenirii economice si o abordare prudent in contextul actual intern si international. Formarea creditelor neperformante (NPL) s-a accelerat in T3, iar segmentul corporate ramane principalul generator de volume noi de NPL. Volumul acestora ramane totusi la un nivel considerat de BCR ca putand fi administrat bine, cu o rata de acoperire de 118% (garantii si provizioane). 

Cota de piata a BCR pe total creditare a ramas in jur de 22% la finalul lunii septembrie, in timp ce cota de piata pe segmentul credite imobiliare in euro a crescut la aproximativ 29%. Activele totale ale BCR au crescut totusi modest, cu 1,1% pana la 17 miliarde de euro, BCR mentinandu-si pozitia de lider, cu o cotă de piata de 20%.

Romania ramane, alaturi de Ungaria, o piata - problema pentru grupului austriac Erste, care s-a confruntat in trimestrul al treilea cu o crestere a creditelor neperformante de jumatate de miliard de euro, in special din cauza deteriorarii portofoliului de credite acordate companiilor din cele doua tari si vanzarilor mai mici de astfel de imprumuturi.
Independent de masurile extraordinare luate de la Erste la nivelul bilantului, pietele din Romania si Ungaria sunt singurele care au inregistrat o crestere a costului riscului. Oficialii Erste Group spun de altfel ca rezultatele BCR “oglindesc” economia Romaniei: o performanta operationala impovarata de lipsa de crestere a creditarii si un profit net care resimte riscul mai ridicat.

“In Romania, cresterea economica este inca slaba, la fel si evolutia operatiunilor noastre, iar economia locala ar trebui sustinuta de o mai buna rata de absorbtie a fondurilor europene in 2012. In Ungaria am inceput o analiza strategica cu scopul de a repozitiona banca spre acordarea de credite in moneda locala pe baza depozitelor atrase local”, a comentat Andreas Treichl, CEO-ul Erste performanta pietelor-problema pentru grupul pe care-l conduce.

Analistii de pe piata de capital remarca la randul lor ca, intre pietele unde Erste este prezent, Romania a dezamagit din cauza veniturilor nete din dobanzi slabe si a costurilor de risc mai ridicate, in timp ce singurul lucru care a ajutat rezultatele a fost profitul din activitatea de tranzactionare. 

“Dupa avertizarea privind impactul asupra rezultatelor financiare, pierderea din trimestrul al treilea de 1,49 miliarde de euro raportata de Erste nu a venit ca o surpriza. Totusi, cifra este putin mai mare decat estimarea de “aproximativ 1,45 miliarde de euro” facuta pe 10 octombrie si totodata este mai slaba decat previziunile noastre si media celorlalti analisti”, au comentat analistii Raiffeisen Capital & Investment. 
Pierderea Erste s-a cifrat la aproape un miliard de euro la noua luni fata de un profit net de 634 milioane de euro in aceeasi perioada din 2010.

Grupul austriac a raportat la randul lui o pierdere de 1,49 miliarde de euro in trimestrul al treilea , ca urmare in principal a masurilor de “curatire” a bilantului, care au vizat expunerea pe statele periferice din zona euro si operatiunile din Ungaria si Romania.

Seful Erste a laudat, in momentul prezentarii rezultatelor financiare, performantele bancilor din Cehia, Slovacia, Austria si Croatia, detinute de grupul austriac, spunand ca in toate aceste cazuri profitul operational si castigul net au crescut in termini anuali, concomitent cu reducerea costului de risc.

Conducerea Erste Group estimeaza ca va incheia anul cu o pierdere neta de 700-800 milioane de euro (fara impactul masurilor extraordinare se anticipa un profit net de 850 – 950 mil. de euro). Oficialii grupului spun ca profitul operational al Erste va ramane un puternic factor de stabilitate in 2011 si in urmatorii ani, beneficiind de reducerea semnificativa a volatilitatii contului de profit si pierdere ca rezultat a scaderii semnificative a portofoliului CDS. Austriecii subliniaza ca obiectivul clar este de a vinde portofoliul CDS in urmatoarele zile. 

„In urma anuntului preliminar privind trimestrul al treilea din 2011, de pe 10 octombrie, au existat teme privind portofoliul nostru CDS. Astfel, am reactionat si ne-am redus portofoliul de la 5,2 mld. euro la finele lunii septembrie la 0,3 mld. euroin prezent, fără un impact negativ la nivelul contului de profit si pierdere”, a precizat Andreas Treichl.

Erste trebuie sa ajunga la o rata de capital de minim 9% pana in iunie 2012 in urma reglementarii Autoritatii Bancare Europene (EBA). Potrivit unei evaluari preliminare bazata pe rezultatele de la sase luni, Erste Group are un deficit de capital de 59 mil. euro. Rezultatul final va fi calculat de catre EBA pe baza rezultatelor financiare de la sfarsitul trimestrului al treilea si luand in considerare masurile recent anuntate de grupul austriac. Conducerea Erste estimeaza ca va asigura adecvarea capitalului in baza castigurilor reportate ce vor fi obtinute pana in iunie 2012, ceea ce inseamna ca actionarii ar putea fi scutiti sa vina cu bani de-acasa.

×
x close