Antena 3 CNN Economic Banci REZULTATE BANCI Banca Transilvania surprinde din nou si anunta cel mai mic cost al riscului din ultimii trei ani. Rekkers, directorul bancii: Nu avem nevoie de o majorare de capital in urmatoarele sase luni

REZULTATE BANCI Banca Transilvania surprinde din nou si anunta cel mai mic cost al riscului din ultimii trei ani. Rekkers, directorul bancii: Nu avem nevoie de o majorare de capital in urmatoarele sase luni

Catalin Ciocan
5 minute de citit Publicat la 14:52 27 Oct 2011 Modificat la 14:52 27 Oct 2011
REZULTATE BANCI Banca Transilvania surprinde din nou si anunta cel mai mic cost al riscului din ultimii trei ani. Rekkers, directorul bancii: Nu avem nevoie de o majorare de capital in urmatoarele sase luni
Sursa: Banca Transilvania
Banca Transilvania, a treia banca din sistemul bancar dupa activele de la jumatatea anului, a reusit sa surprinda din nou piata, anuntand un profit net de 41 milioane de lei (9,6 milioane de euro) pentru trimestrul al treilea, in crestere cu 12% fata de castigul din perioada similara a anului trecut, pe fondul scaderii provizioanelor .

Banca surprinsese si cand a raportat o dublare a profitului net in al doilea trimestru al anului, pana la 33,9 milioane de lei (8,2 milioane de euro), iar atunci motivul fusese tot reducerea provizioanelor peste asteptarile analistilor.

“Vedem rezultatele drept moderat pozitive deoarece scaderea costului riscului se datoreaza in principal naturii pro-ciclice a provizionarii pe standardele romanesti de contabilitate si oarecum prematura tinand cont ca nu ne asteptam la o revenire puternica a economiei Romaniei. Am avertizat la inceputul anului ca spre sfarsitul lui 2011 provizionarea pe RAS va conferi o imagine mai pozitiva, dar nu ne asteptam la aceeasi imagine pe IFRS”, spun analistii de la Raiffeisen, care anterior estimasera ca banca va raporta o scadere cu peste 30% a profitului net in trimestrul al treilea.

Conducerea bancii afirma pe de alta parte ca a avut o abordare prudenta a managementului riscului de credit si a provizionat mai mult decat era necesar conform reglementarilor actuale.

“Am fost foarte prudenti si am provizionat cu circa 300 milioane de lei mai mult decat era necesar. Am vrut sa fim cat mai pregatiti in caz ca se intampla ceva rau”, a declarat Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania.

Rekkers spune totodata ca pe creditele noi acordate se observa o oarecare stabilizare, ceea ce ii da sperante ca situatia s-a mai imbunatatit.

“Nu suntem imuni, dar rata de crestere a creditelor neperformante a incetinit. Speram ca lucrurile vor continua sa se imbunatateasca, recesiunea nu s-a oprit, dar suntem intr-o pozitie mai buna acum”, a mentionat acesta.

Cheltuielile nete cu provizioanele inregistrate de banca la sfarsitul lunii septembrie au fost de 384,9 milioane de lei (88,5 milioane de euro),
in scadere cu 20% fata de aceeasi perioada din 2010. Creditele neperformante reprezentau 8,67% din totalul portofoliului de credite.

Banca a declarat ca se observa o deteriorare mai inceata a calitatii portofoliului de credite, costul riscului fiind de 245 puncte de baza, cea mai mica valoare din ultimii trei ani (din trim. III 2008). Suspectam si o scadere a gradului de acoperire cu provizioane”, au mentionat analistii de la Raiffeisen.

In ceea ce priveste activele, Banca Transilvania a reusit sa raporteze o crestere a portofoliului de credite de 10,9%, pana la 13,5 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro), de la inceputul acestui an, considerata “surprinzatoare” de analistii de la BRD si a depozitelor cu 11,7%. Activele totale au crescut cu 9,2% pana la 23,57 miliarde de lei (5,4 miliarde de euro), in timp ce portofoliul de titluri de stat a crescut cu 16,8% pana la peste 4 miliarde de lei (0,92 miliarde de euro). Oficialii bancii au precizat ca au investit doar in bonduri ale statului roman.

“Acordam in continure credite. Am avut o crestere frumoasa, de peste 10%. Noi bugetasem 13-14% pentru tot anul si lucram sa ajungem la acest nivel. Creditarea a crescut in special pe persoane juridice, dar si pe persoane fizice am avut o crestere mica”, a subliniat Rekkers.

Solvabilitatea bancii a scazut la 11,6% la sfarsitul lunii septembrie, de la 12,09% la finele primului semestru, dar a ramas in continuare peste nivelul de 8%, impus de BNR. Raportul credite/depozite s-a mentinut subunitar, valoarea acestuia fiind de 0,78%. Analistii de la Raiffeisen remarca insa pe de alta parte ca raportul costuri/venituri s-a deteriorat semnificativ la peste 57% in urma contractarii marjei nete de dobanda, iar rezultatul din tranzactionare a fost pozitiv, insa nesemnificativ. In acelasi timp, cheltuielile operationale si-au continuat cresterea in urma extinderii retelei si cresterii numarului de personal. Rata capitalului tier 1 a scazut la 10,3%, de la 10,8% la sfarsitul lui iunie.

“Avem o lichiditate foarte buna si nu avem nevoie de o majorare de capital in urmatoarele sase luni”, a precizat directorul bancii. El nu a dorit sa comenteze asupra faptului daca anul viitor banca va acorda dividende in numerar sau va capitaliza profitul.

Oficialii bancii spun ca in ultimul trimestru al anului se vor concentra sa faca profitul bugetat, dupa ce in primele noua luni ale anului au reusit sa obtina 80% din profitul bugetat pentru tot anul. Profitul net al bancii in primele noua luni s-a ridicat la 106,9 milioane de lei (25,4 milioane de euro), in crestere cu 53,3% fata de castigul din aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatul bancii a fost cu peste 10,7% mai mare fata de media estimarilor in cadul unui sondaj realizat de Reuters. 

“Este greu de spus daca vom obtine in ultimul trimestru un profit mai mare decat in perioada similara a anului trecut. A fost foarte important ce s-a intamplat aseara cu planul de salvare pentru Grecia. Trimestrul al treilea a fost foarte greu pentru piata de capital, a scazut si portofoliul nostru de obligatiuni, au crescut dobanzile. Speram ca va fi putin mai bine in acest ultimo trimestru”, a spus Robert Rekkers.

El considera ca acordul convenit aseara de liderii europeni este unul “echilibrat” si “deocamdata” rezolva tensiunile din zona euro.

“E un acord care trebuie sa fie executat. Intentiile sub bune, dar succesul este dat de executie”, a subliniat seful Bancii Transilvania.  
Actiunile bancii cresc azi cu peste 4% la Bursa de la Bucuresti, in ton cu celelalte actiuni mari de pe piata, in urma masurilor convenit aseara de oficialii europeni. Si pe pietele principale din Europa, bancile inregistreaza cresteri puternice. Capitalizarea bursiera a Bancii Transilvania este de 416,8 milioane de euro. 

Cele mai importante masuri anuntate in urma summitului UE au fost reducerea datoriilor Greciei cu 100 miliarde de euro, in urma renuntarii de catre banci la 50% din creantele lor, cresterea Fondului European de Stabilitate Financiara la 1.000 de miliarde de euro si recapitalizarea bancilor, astfel incat pana la finele lunii iunie 2012 institutiile financiare din zona euro sa ajunga la o rata a capitalului de rang intai (Tier 1) de 9%.

Banca Transilvania este prima dintre institutiile de credit mari din Romania care-si anunta rezultatele la 9 luni, maine urmand sa publice datele Erste Group, care detine cea mai mare banca locala, BCR, iar pe 4 noiembrie, BRD, a doua banca din sistem dupa activele de la jumatatea anului.

×
x close