În Romania, băncile cu capital străin domină piaţa, prin urmare orice mişcare de retragere a capitalului şi de întrerupere a operaţiunilor în Romania va afecta grav activitatea companiilor şi a economiei, putându-se declanşa recesiunea economică, a declarat acelaşi director.
Conform datelor de la Asociaţia Română a Băncilor, cota de piaţă a instituţiilor de credit cu capital majoritar străin este de 87,9%. Restul revine băncilor cu capital autohton.Graham Brenton spune că este vorba despre un risc palpabil, mai ales că în Europa Occidentală au avut loc naţionalizări masice de instituţii bancare aflate în dificultate.De asemenea, guvernele au acţionat prin pârghii specifice precum ajutorul de stat, acţiuni de salvare acordate în schimbul renunţării la autonomie a băncilor cu probleme.
?Sprijinul acordat de guverne este condiţionat de renunţarea parţială sau totală la autonomia decizionala a acestor bănci, care, în majoritate, deţin cote importante de piaţă în ţările central şi est-europene, inclusiv România. În situaţia în care soluţiile de criză adoptate de vechile state membre nu au efectele scontate, acestea pot ajunge până la a impune băncilor cu probleme să se concentreze exclusiv asupra pieţelor financiare naţionale, iar acest lucru înseamna retragerea din ţările central şi est-europene?.
Graham Brenton este director responsabil cu Politica Ajutorului de Stat în Ministerul Britanic al Afacerilor, Întreprinderilor şi Reformei.
Antena3.ro