Antena 3 CNN Economic Banci Raport Fitch: Calitatea activelor băncilor din România este slabă şi s-ar putea înrăutăţi în 2012

Raport Fitch: Calitatea activelor băncilor din România este slabă şi s-ar putea înrăutăţi în 2012

1 minut de citit Publicat la 15:38 14 Dec 2011 Modificat la 15:38 14 Dec 2011
Raport Fitch: Calitatea activelor băncilor din România este slabă şi s-ar putea înrăutăţi în 2012
Foto: au.ibtimes.com
Calitatea activelor din sistemul bancar românesc este slabă şi s-ar putea înrăutăţi anul următor, se arată într-n raport al agenţiei de evaluare financiară Fitch, citat de Mediafax. Potrivit raportului, trend-ul este comun în majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est, în contextul impactului crizei din zona euro.
 
Degradarea în continuare a calităţii activelor în Bulgaria, România şi Croaţia, fără o consolidare a capitalului, ar putea duce la revizuirea perspectivei sectoarelor bancare din aceste ţări de la stabilă la negativă. În prezent, doar Ungaria şi Slovenia au perspectivă negativă.
 
Calitatea activelor s-a aflat în acest an pe un trend negativ în majoritatea statelor din Europa Centrală şi de Est, din cauza creşterii lente a economiei şi a şomajului (Bulgaria, România, Polonia, Cehia şi Slovacia).
 
În Ungaria, România şi parţial Polonia acest trend a fost exacerbat de deprecierea monedelor locale. Expunerea pe sectorul spaţiilor comerciale a fost o problemă în aproape toată regiunea. Fitch se aşteaptă ca ponderea creditelor neperformante în portofoliul total de împrumuturi să atingă maximul cel mai târziu anul următor.

Din cauza încetinirii economice din zona euro, şi în consecinţă în Europa Centrală şi de Est, Fitch se aşteaptă ca împrumuturile neperformante să continue să crească anul următor. În plus, o agravare a crizei în uniunea monetară ar conduce la o deteriorare mai puternică a trendurilor calităţii activelor în Europa Centrală şi de Est.
 
Perspectiva comună a sectorului bancar din regiune rămâne stabilă, dar este afectată de încetinirea creşterii economice, înrăutăţirea calităţii activelor şi eventuale probleme de finanţare. Riscurile sunt mai mari în Slovenia şi Ungaria. În Bulgaria, România şi Croaţia trendurile negative s-au menţinut, însă cele trei ţări îşi păstrează o anumită flexibilitate în a absorbi şocuri. Pentru băncile din Polonia, Cehia şi Slovacia, perspectiva stabilă reflectă o situaţie mai bună a activelor, finanţării şi rezultatelor.
 
Fitch evaluează calitatea sectorului bancar din România cu rating "D", pe o scară de la "A" (cea mai ridicată) la "E" (cea mai scăzută), la fel ca alte patru ţări din totalul celor opt analizate. Polonia, Cehia şi Slovacia au toate calificativul "C".
 
Industria bancară românească are un rating de viabilitate de "bb", reprezentând media calificativelor băncilor de pe piaţa locală. Ratingul de viabilitate este atribuit băncilor pentru a clarifica sursa solidităţii financiare a acestora. Acest calificativ exclude sprijinul extraordinar care ar putea proveni din afara băncii, ca şi potenţialul beneficiu adus de măsuri extraordinare, inclusiv restructurarea datoriilor.

×
x close