În acelaşi timp, banca a externalizat credite de 1,5 miliarde euro. Rezultatele sunt raportate conform standardelor internaţionale de contabilitate (IFRS).
Conform standardelor româneşti, RAS, câştigul Raiffeisen Bank a fost de 68 milioane euro.
Creditele acordate clienţilor au ajuns la 2,58 miliarde euro (10,94 miliarde lei), în scădere cu 3,5% comparativ cu 2008.
Totodată, depozitele clienţilor au trecut de 3,38 miliarde euro (14,35 miliarde lei), în scădere cu 7,3 faţă de perioada de referinţă.
Creditele de retail au avut un sold de 1,48 miliarde euro, în condiţiile în care finanţările noi din 2009 au constituit doar o cincime faţă de împrumuturile acordate în 2008.
Depozitele de retail s-au cifrat la două miliarde de euro.
Împrumuturile noi acordate companiilor au fost jumătate din rulajul pe 2008, iar soldul creditelor a fost de un miliard de euro. Depozitele companiilor totalizau la finele anului trecut 1,2 miliarde euro.
Soldul provizioanelor s-a cifrat la 176 milioane euro, respectiv 6,8% din portofoliu de credite.
Potrivit preşedintelui băncii, Steven van Groningen, cheltuielile operaţionale s-au diminuat în 2009 cu 7,4%, la 1,1 miliarde lei, ca urmare a unui control şi mai atent al costurilor şi eficientizarea unor activităţi.
"Le-am spus celor din echipa mea că aştept de la fiecare să reducă cheltuielile în mod structural. Trebuie să foloseşti o criză pentru a te întreba dacă efectiv ai nevoie de această cheltuială sau dacă o procedură trebuie făcută într-un anumit mod", a declarat van Groningen, în cadrul unei conferinţe de presă.
Personalul băncii a coborât în 2009 cu 600 de angajaţi, la aproape 6.138 de angajaţi, deşi reţeaua s-a extins uşor, de la 553 de unităţi la 559 unităţi.
Veniturile nete din dobânzi şi comisioane s-au diminuat în 2009 cu aproape 18%, în condiţiile în care banca a hotărât să transfere doar parţial asupra clienţilor costurile de finanţare suplimentare cauzate de criza financiară.
"Au existat portofolii întregi pentru credite pentru persoane fizice unde nu s-au făcut creşteri de dobânzi. La alte portofolii punctuale s-au majorat uşor dobânzile. Au fost analize pe fiecare segment, pentru a nu transforma un credit performant la un nivel de dobândă pentru un credit neperformant la un alt nivel de dobândă", a declarat Bogdan Popa, directorul financiar al Raiffeisen Bank.
Acesta mai spune că diferenţa dintre profitul pe IFRS şi cel raportat în RAS vine din modul diferit de calcul al provizioanelor şi din tratarea diferită a valorii titlurilor cu venit fix deţinute în portofoliu.
Antena3.ro