RaboBank a căzut la înţelegere în scandalul LIBOR, privind manipularea dobânzilor, acelaşi în care UBS a plătit amenzi de 1,5 miliarde de dolari.
Ca parte a înţelegerii, banca olandeză nu va fi pusă sub acuzare, cu condiţia să coopereze în continuare cu investigatorii şi să nu comită alte ilegalităţi. Investigaţiile în acest caz au început în 2005.
Piet Moerland, preşedintele executiv al băncii, a demisionat marţi. "Înţeleg pe deplin indignarea pe care dovezile o vor provoca. Ne cerem sincer scuze şi condamnăm public acest comportament inadecvat" a spus fostul preşedinte într-o declaraţie publică.
Printre altele, RaboBank va plăti 325 de milioane de dolari ca amendă penală, către Departamentul de Justiţie din Statele Unite şi 96 de milioane de dolari către autorităţile olandeze.
Informaţiile indică faptul că 30 de angajaţi ai băncii au fost implicaţi în trucarea ratelor dobânzilor. Aceştia au fost concediaţi, iar banca a recuperat peste 4 milioane de euro, bonusuri acordate acestora. Oficialii băncii au spus că decizia lui Piet Moerland de a demisiona a fost una personală şi că nimeni din conducere nu a ştiut şi nu a fost implicat în operaţiunile ilegale.
În această anchetă au fost implicate mai multe instituţii financiare, printre care Barclays şi Banca Regală a Scoţiei. Citigroup, Deutsche Bank şi alte bănci sunt în continuare anchetate.