Cu o evoluție cât se poate de interesantă, Bitcoin-ul a reușit să ocupe primele pagini ale celor mai importante publicații financiare din lume, pentru o perioadă lungă de timp. Această criptomonedă creată de Satoshi Nakamoto în anul 2009 a deschis o mulțime de porți și a dus la nașterea unei adevărate piețe financiare bazată pe tehnologia blockchain.
Calitățile Bitcoin, cum ar fi plățile electronice decentralizate și securitatea foarte mare, au dus la o creștere impresionantă a prețului monedei, luna Decembrie a anului 2017 fiind cea în care s-a atins apogeul: 18000 de dolari pentru o monedă virtuală.
Astăzi prețul Bitcoin este în scădere, însă investitorii păstrează vie încrederea în monedă, considerând că este soluția viitorului atunci când vine vorba despre tranzacții. Au toate argumentele pentru a-și susține crezul, în condițiile în care Bitcoin evoluează în continuare.
Primele bancomate Bitcoin în România
Tranzacționarea Bitcoin a ajuns să fie foarte facilă, fiind permisă prin mai multe metode:
-
Prin intermediul platformelor de tranzacționare.
-
Prin transfer bancar.
-
Prin plata cu cardul.
-
Prin instituții de plată precum Smith&Smith.
-
Prin bancomate.
Ultima variantă este cea mai interesantă, în condițiile în care implică ideea de cash, oferindu-le siguranța traderilor. Primul atm bitcoin din Romania a fost adus de cei de la BitcoinRomania.ro în 2014, iar de atunci, numărul terminalelor prin care se poate tranzacționa moneda virtuală a crescut în mod simțitor, astfel că și numărul celor care cumpară bitcoin este din ce în ce mai mare.
Astăzi există zeci de bancomate în toată țara, investitorii în moneda virtuală putând să tranzacționeze cash în Galați, Oradea, Cluj, București, Iași și alte zeci de orașe.
Cum funcționează un ATM Bitcoin?
Un astfel de ATM permite atât vânzarea, cât și cumpărarea de Bitcoin în deplină siguranță. Este ceva mai complex decât un ATM normal, însă permite eliberarea de cash într-o perioadă scurtă de timp și achiziția de Bitcoin într-o perioadă cel puțin la fel de scurtă.
Există câteva reguli pe care un trader trebuie să le respecte:
-
Să tranzacționeze sume care sunt multiplu de 50 de lei;
-
Să depună sau să retragă sume de minim 500 de lei;
-
să Respecte cu strictețe pașii afișați de aparat și să păstreze tichetele oferite de acesta;
-
Să aibă la îndemână o carte de identitate. Pentru tranzacții de peste 3000 de lei, ATM-urile Bitcoin solicită un buletin.
Tranzacționarea cu un astfel de bancomat este 100% legală, oricine putând vinde și cumpăra Bitcoin be baza unei chitanțe.
Cum va evolua Bitcoin în viitor?
Este greu de prezis, în condițiile în care majoritatea predicțiilor de anul trecut au dat greș. Totuși, majoritatea experților în criptomonede consideră că moneda virtuală va ajunge la o stabilizare, mai ales pe măsură ce apar din ce în ce mai multe reglementări. Alături de bitcoin își vor contura foarte bine poziția și alte criptomonede, precum Ethereum sau Litecoin, iar utilitatea monedelor va începe să își facă simțită prezența din ce în ce mai puternic în societate.
Este foarte probabil ca apogeul Bitcoin să nu fi fost atins încă, însă este un lucru total neimportant. Ceea ce este important pentru societate este faptul că va dispune de o monedă sigură și ușor de folosit.