Dacă nu puteţi plăti rata la timp, e mai bine să anunţaţi banca. Dacă amânaţi plata pur şi simplu, penalităţile sunt usturătoare şi e oricum posibil să nu mai puteţi lua un credit câţiva ani buni.
N-au anunţat banca de impasul în care se află, aşa că sute de mii de români plătesc deja penalităţi pentru ratele neachitate la timp. Şi nu sunt mici. La creditele ipotecare, BCR, CEC sau Piraeus Bank percep penalităţi sub formă de dobândă adăugată la dobânda din contract între 1 şi 4% pe an.
La Unicredit penalizarea este de 10%, la Credit europe 15%, iar la Banc Post de 20 de procente peste dobânda din contract. ING adaugă 12% în plus la dobânda creditului în euro şi 25% pentru cel în lei. Raiffeisen, Volskbank şi BRD aplică penalităţi la suma restantă de plată. Între 2% sau 10 euro, până la 15% pe lună.
Sancţiunile se calculează în funcţie de câte zile sau luni de întârziere s-au adunat.
?Penalităţile sunt puse tocmai pentru a descuraja situaţia în care clienţii nu vor să plătească. dacă exită probleme reale, atunci cautăm împreună o soluţie?, a precizat Radu Topliceanu, Raiffeisen.
Doar că sunt puţini cei care vin la ghişeu să ceară ajutor. Deşi bancherii sunt dispuşi să scadă sau să amâne plata ratelor o vreme contra cost.
?Pentru această restructurare, există un cost operaţional în funcţie de situaţia lui, dacă înregistrează deja restanţe sau nu, între 10 şi 30 de euro?, a spus Ştefan Coroianu, BCR.
Restanţele la creditele în lei au ajuns la 6,5 miliarde de lei, duble faţă de iunie 2009. La valuta sunt în valoare de 7,2 miliarde de lei, de peste trei ori mai mari decat acum un an. În total, aproape un milion de români au datorii neachitate de aproape 14 miliarde de lei. Consecinţele?
?Se întâmplă ce scrie în contract. adică vor fi raportaţi la biroul de credite, astfel încât, pe o perioadă destul de lungă nu vor mai avea acces la alte credite. Mai mult, dacă au ipoteci, riscă să piardă ipotecile respective?, a explicat Bogdan Spuza, Unicredit.
Penalizarea este plafonată la 2% peste nivelul dobânzii din contractul de credit doar în cazul în care datornicului i-a scăzut salariul cu cel puţin 15%, este şomer sau se află în concediu de boala prelungit.
Observator