Majoritatea bancilor din Romania sunt in cea mai buna pozitie pe care o poate ocupa o banca, existand una singura catre “intrepatrunde putin” zona cea mai slaba, spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR.
“Este adevarat ca si limitele pe care le-am propus noi in momentul de fata, cel putin pentru efectul de parghie, sunt mari, in conditiile in care noi am luat in calcul un nivel de 5%, in timp ce de regula se foloseste un nivel de 4%, ceea ce inseamna ca o banca este considerata prudenta in conditiile in care isi multiplica bilantul de 25 de ori in raport de capitalurile proprii”, a precizat Nicolae Cinteza.
Pentru celalalt indicator luat in calcul, rata fondurilor proprii, BNR a luat in calcul un nivel de 7%.
“Banca din ultima categorie este o banca mica, are sub 0,3% din activele sistemului, iar solvabilitatea ei este in limite. Nu ar fi probleme cu ea, dar este de urmarit”, a mentionat Cinteza.
Seful pe supraveghere din BNR a subliniat totodata ca in aceste momente sistemul bancar este stabil, asa cum a fost pe toata perioada crizei. Totodata, BNR poate anticipa cu 6-9 luni evolutia unei banci si poate interveni cu masuri de corectie in caz de probleme, a mai spus Nicolae Cinteza.