Este pentru al doilea trimestru consecutiv când NBG a înregistrat profit.
La acest rezultat a avut o contribuţie majoră divizia din Turcia, Finansbank, cu un profit net de 155 milioane de euro.
Subsidiarele din Europa de Sud-Est ale grupului au obţinut un profit de 13 milioane de euro, după cinci trimestre negative, potrivit datelor publicate vineri de grupul bancar elen.
În Grecia, NBG a înregistrat un profit net de 20 de milioane de euro, înainte de deducerea costurilor de 159 de milioane de euro rezultate din achiziţia acţiunilor Eurobank, după pierderi de 384 de milioane de euro consemnate în primele trei luni ale anului trecut. Îmbunătăţirea rezultatului a avut loc ca urmare a reducerii cheltuielilor operaţionale cu 10%.
În regiunea Europa de Sud-Est, NBG a redus costurile operaţionale cu 3% faţă de intervalul similar al anului trecut.
NBG a reuşit reducerea provizioanelor în Grecia pentru prima oară de la declanşarea crizei datoriilor, la 318 milioane de euro, de la 419 milioane de euro în urmă cu un an.
Grupul continuă însă să menţină un nivel ridicat al provizionalor pentru credite neperformante, de 54%.
NBG a reuşit în primele trei luni majorarea portofoliului depozitelor cu 5% şi cu 2% în cazul soldului creditelor.
În Europa de Sud-Est, portofoliul depozitelor a crescut cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu 4% faţă de trimestrul precedent, la 5,3 miliarde de euro. Îmbunătăţirea lichidităţilor permite subsidiarelor din regiune să elimine necesitatea de a se finanţa de la compania mamă.
În România, portofoliul depozitelor a crescut cu 2% faţă de primul trimestru al anului trecut şi cu 4% comparativ cu sfârşitul lui 2012, la 800 milioane euro.
NBG deţine în România controlul asupra următoarelor societăţi: Banca Românească (99,28%), NBG Securities România (100%), NBG Factoring IFN (99,29%), NBG Leasing IFN (100%) şi Garanta Asigurări SA (94,96%).
Publicaţia elenă Kathimerini a relatat vineri, citând surse apropiate situaţiei, că reprezentaţii creditorilor externi ai Greciei cer băncilor comerciale elene să-şi vândă subsidiarele şi băncile afiliate din Europa de Sud-Est, precum şi activităţile nebancare de pe piaţa elenă.
În afară de NBG, în România mai este prezentă Eurobank, care controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.