De asemenea, Isărescu a emis o atenţionare în ceea ce priveşte riscurile asocierii mai multor state, care se confruntă cu circumstanţe foarte diferite, denumindu-le "riscul Europei emergente".
România a înregistrat, în 2008, cea mai importantă creştere economică din Uniunea Europeană, de 7,3%. În ciuda acestui fapt, boom-ul economic care a durat opt ani a atins o valoare aproape nulă, spre finalul anului 2008. Se anticipează că, în 2009, statul va înregistra o creştere a PIB negativă.
Numeroşi analişti se aşteaptă ca România să apeleze la sprijinul Fondului Monetar Internaţional (FMI), cum au făcut-o Ungaria şi Ucraina, în condiţiile în care datoria externă înseamnă 12% din PIB.
Premierul Emil Boc a declarat că o decizie privind un sprijin de la FMI va fi luată până la sfârşitul lunii februarie, iar Isărescu a spus, luni, că banca centrală analizează, alături de reprezentanţii Guvernului, suma optimă de împrumutat de pe plan extern, în condiţii de cost cât mai avantajoase şi un calendar rezonabil de rambursare.
"Atunci când ministrul de finanţe al Austriei, Josef Pröll a fost la Bucureşti (în urmă cu două săptămâni - n.r.), i-am spus că o abordare globală de a subvenţiona toate subsidiarele austriece nu va fi un lucru bun pentu România, întrucât băncile locale sunt deja foarte bine capitalizate. Desigur, orice capitalizare este binevenită, dar o abordare globală ar trebui să se adreseze problemelor specifice de aici, altfel s-ar putea genera confuzie", a declarat Isărescu, citat de FT.
Luni, guvernatorul BNR spunea că banca centrală este gata să intervină pentru a susţine moneda naţională.
Antena3.ro