Antena 3 CNN Economic Banci Încă o bancă mare cu profit în scădere: Unicredit Ţiriac Bank a făcut 25 mil. Euro în primul semestru, cu 39% mai putin decât anul trecut

Încă o bancă mare cu profit în scădere: Unicredit Ţiriac Bank a făcut 25 mil. Euro în primul semestru, cu 39% mai putin decât anul trecut

Adrian Mirsanu
2 minute de citit Publicat la 21:56 03 Aug 2011 Modificat la 21:56 03 Aug 2011
Încă o bancă mare cu profit în scădere: Unicredit Ţiriac Bank a făcut 25 mil. Euro în primul semestru, cu 39% mai putin decât anul trecut
Foto: tiriacholdings.ro
UniCredit Tiriac Bank, subsidiara locala a grupului bancar Italian Unicredit, a inregistrat in primul semestru al acestui an o scadere a profitului inainte de taxe de 39% fata de acceasi perioada din 2010 pana la 25 mil. Euro, potrivit rezultatelor publicate astazi de banca – mama.

Banca, al carei actionar minoritar este omul de afaceri Ion Tiriac – unul dintre cei mai bogati romani, si-a dublat insa profitul inainte de taxe in trimestrul al doilea pana la aproximativ 17 mil. Euro comparativ cu doar 9 mil. Euro, rezultat obtinut in primul trimestru. Profitul operational net a coborat de la 41 la 24 mil. Euro, ceea ce inseamna o scadere de 43%.

Veniturile operationale au inregistrat o scadere de 9,3% pana la 144 mil. euro, influentata de ajustari contabile legate de creditele neperformante sau de aprecierea leului in raport cu euro in primul trimestru al acestui an.

Mai mult, cheltuielile operationale au crescut la randul lor cu 4% in aceeasi perioada ca efect al majorarii TVA-ului de la 19% la 24%, coroborata cu o inflatie anuale de 8% si a unei cresteri de 50% a rate de asigurare aferente depozitelor.

Costul riscului s-a majorat si el in ultimul an cu 6%, chiar daca a scazut fata de ultimul trimestru al anului trecut.

Veniturile nete din dobanzi au scazut de la 115 mil. Euro la 30 iunie 2010 pana la 92 mil. Euro, ceea ce inseamna un  minus de 20%, in timp ce veniturile nete din taxe si comisioane s-au majorat in perioada de referinta cu 9,7% pana la 28 mil. Euro.

Cheltuielile salariale au urcat usor de la 33 la 34 mil. Euro, tot in urcare cu circa 1 mil. Euro fiind si capitolul alte cheltuieli administrative, care au ajuns la 31 mil. Euro. Costurile operationale s-au majorat cu 4,5% pana la 73 mil. Euro, arata raportul financiar al Unicredit.

Raportul dintre costuri si venituri a urcat si el de la 43,8% la 50,5% in primul semestru al anului.
Portofoliul de credite al Unicredit Tiriac Bank a crescut cu 9,5% fata de primul semestru din 2010. O dinamica inversa au inregistrat-o resursele atrase, valoarea depozitelor coborand cu 1,8% fata de primul semestru din 2010 pana la 2,12 mld. Euro. Fata de finele anului trecut, ritmul de scadere la depozite este de aproximativ 14%.

Focusul bancii ramane pe creditarea ipotecara, finantarile corporatiste, o baza larga de depozite, respectiv pe tranzactii cu risc scazut, mai noteaza raportul Unicredit.

Reteaua Unicredit Tiriac Bank ramane la un nivel comparabil cu anul trecut, cu 248 de locatii fata de 246 de unitati in urma cu un an.

Banca inregistreaza un nivel adecvat al capitalului de 12,3%.

La nivel de grup, Unicredit a inregistrat aproape o dublare a profitului net pana la 1,326 mld euro, din care 511 mil. Euro reprezinta rezultatul obtinut in primul trimestru al anului.

Pe piata romaneasca, BCR si BRD, primele doua banci au anuntat si ele rezultatele financiare. BCR a raportat o scadere de circa 67% a profitului net pana la 37,8 mil. Euro, in timp ce BRD a obtinut un castig de 67 mil. Euro, cu 24% mai mic fata de primul semestru al anului trecut, rezultate care poarta amprenta unei activitati de creditare slabe.

×
Etichete: profit
x close