Fondul Monetar Internaţional nu a putut să prevadă că nivelul masiv de creditare de la nivel mondial va degenera în cea mai severă criză economică din ultimele decenii, se arată într-o serie de documente ale instituţiei.
Au fost ignorate inclusiv avertismentele emise de economiştii instituţiei care întrezăreau recesiunea. Erau considerate ca fiind ambigue. Dimpotrivă, reprezentanţii Fondului au alimentat în mod artificial încrederea investitorilor, prin evaluări optimiste. FMI îşi recunoaşte implicit haosul în documentele şi rapoartele referitoare la economia mondială.
Conducerea instituţiei a admis că a făcut toate aceste greşeli abia după ce criza a lovit puternic economiile multor state. Conducerea fondului susţine totuşi că a tras şi semnale de alarmă, în privinţa dezechilibrelor economice, însă au fost ignorate.
Autorităţile de la Bucureşti şi mai ales preşedintele Traian Băsescu, au declarat în repetate rânduri, că nu ar dori un acord cu FMI, din cauza condiţiilor drastice pe care le impune instituţia. Poziţia oficialilor români s-a schimbat, însă, dat fiind că ajutorul financiar de la Uniunea Europeană este condiţionat tocmai de o înţelegere cu FMI.
O delegaţie din care au făcut parte un secetar de stat de la Ministerul de Finanţe şi unul dintre viceguvernatorii BNR a purtat deja discuţii de tatonare privind un eventual acord cu Fondul, la Washington.
Ultima vizită a FMI în România a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie şi a fost una de evaluare periodică. Experţii au modificat în scădere estimarea privind creşterea economică a României din 2009.
Antena 3