Antena 3 CNN Economic Banci EximBank: Profit net de peste 10 milioane de euro în 2014

EximBank: Profit net de peste 10 milioane de euro în 2014

4 minute de citit Publicat la 14:00 23 Apr 2015 Modificat la 14:00 23 Apr 2015
Eximbank.jpg
EximBank a încheiat anul 2014 cu un profit net de 46,6 milioane de lei (circa 10,5 milioane de euro), valoare care ridică profitul net cumulat al băncii în perioada 2013-2014 la un nivel de 92 de milioane de lei.
 
Banca a realizat anul trecut un profit operaţional de 121 de milioane de lei, cu 50% mai mare faţă de cel din 2013, rezultatul final fiind afectat de un cost al riscului de 67 de milioane de lei, pe fondul operaţiunilor de scoatere în afara bilanţului a unor creanţe aferente în proporţie de 98% expunerilor acordate înainte de 2013.
 
”EximBank şi-a dinamizat consistent activitatea în ultimii doi ani, atingând indicatori de performanţă peste media pieţei financiare. În 2014, în condiţiile în care datele pre­li­mi­nare indică o pierdere de peste patru mi­liarde de lei pentru întregul sistem bancar local, iată că EximBank reuşeşte să se menţină în categoria restrânsă a băncilor profitabile. Banca şi-a majorat anul trecut expunerea totală la 4,7 miliarde de lei, faţă de 4,5 miliarde de lei în 2013, acţionând pe o piaţă de corporate banking caracterizată de o cerere de creditare scăzută şi, în acelaşi timp, de o concurenţă puternică”, a spus Traian Halalai, preşedintele EximBank.
 
Pe parcursul anului trecut, EximBank a acordat credite noi în valoare de aproape 900 de milioane de lei, nivel în linie cu cifrele înregistrate anul anterior. Principalii beneficiari ai noilor facilităţi de finanţare au fost companiile mari, cu o pondere de 57% în totalul creditelor noi acordate, urmate de întreprinderile mici şi mijlocii (41%).
 
”EximBank a avut un rol deosebit de important în susţinerea mediului de afaceri local, prin diversificarea şi intensificarea utilizării instrumentelor specifice de suport atât în nume şi cont propriu, cât şi în numele şi în contul statului. Astfel, expunerea nou aprobată faţă de economia reală a atins 3,4 miliarde de lei în perioada 2013 - 2014, în ciuda provocărilor cărora a trebuit să le facă faţă sectorul bancar românesc. Impactul asupra economiei naţionale este însă semnificativ mai mare, având în vedere efectul de multiplicare al instrumentelor specifice prin care s-a materializat sprijinul acordat prin activitatea băncii”, a explicat Traian Halalai. 
 
Oficialul EximBank a subliniat că banca s-a concentrat pe implementarea unei politici prudenţiale în ceea ce priveşte analiza riguroasă a dosarelor de credit, ceea ce a avut ca efect menţinerea unui nivel extrem de redus al creditelor neperformante. ”Ne mândrim practic cu o calitate foarte bună a expunerii asumate de bancă ce se traduce într-un nivel al creditelor neperformante în 2014 de 3,1% faţă de o medie a sistemului bancar de circa 14%”, a mai spus Traian Halalai.
 
Această intensificare a suportului acordat economiei româneşti în perioada 2013 - 2014 a avut loc în condiţiile în care banca a parcurs un amplu proces de modernizare care a vizat redefinirea şi eficientizarea fluxurilor operaţionale, diversificarea şi îmbunătăţirea semnificativă a calităţii gamei de produse şi servicii (trezorerie, trade finance, factoring şi cash management), precum şi extinderea reţelei teritoriale cu nouă unităţi.
 
”Credem că banca este pregătită să intre într-o fază de dezvoltare susţinută a activităţii, iar faptul că autorităţile au decis ca EximBank să-şi extindă mandatul prin preluarea atribuţiilor specifice unei bănci de dezvoltare oferă o platformă solidă de susţinere a evoluţiei pozitive”, a mai spus Traian Halalai.
 
Autorităţile au decis recent ca activităţile specifice unei bănci de dezvoltare să fie gestionate de EximBank, modelul operaţional urmând să se concentreze pe finanţarea economiei reale şi creşterea eficienţei politicilor macroeconomice, cu accent pe facilitarea absorbţiei fondurilor europene în perioada 2015-2020 prin asigurarea co-finanţării proiectelor care reprezintă angajamente ale României faţă de UE.
 
Cadrul integrat de funcţionare este în curs de elaborare, urmând să fie definitivat în cel mai scurt timp de grupul de lucru care reuneşte experţi ai EximBank, ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Ministerul Fondurilor Europene.
 
EximBank este o instituţie specializată al cărei portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune - finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei. 
Pachetul de produse de finanţare al EximBank cuprinde atât credite pentru activitatea curentă, cea de export  sau investiţii, cât şi produse specifice categoriei ajutoarelor de stat, precum: creditul cu dobândă subvenţionată, sau compensarea parţială a dobânzii, prin care firmele pot recupera până la 50% din dobânda plătită pentru creditele de investiţii contractate în lei de la orice bancă comercială. EximBank şi-a întregit oferta soluţiilor de finanţare prin dezvoltarea serviciilor de factoring şi cash management, precum şi a unei game variate de produse din zona trezoreriei.
 
Garanţiile oferite de EximBank sunt emise în numele şi contul statului român, sunt  suverane, reduc riscurile asociate activităţii de creditare şi facilitează astfel accesul companiilor la finanţare. Banca oferă garanţii pentru exportatori, IMM-uri şi alte companii, societăţi care derulează proiecte cu finanţare din fonduri europene sau care dezvoltă proiecte în domenii prioritare – dezvoltarea infrastructurii, protecţia mediului. 
 
În ceea ce priveşte minimizarea riscurilor, EximBank oferă companiilor posibilitatea de a reduce substanţial riscurile comerciale şi politice ce pot apărea în derularea tranzacţiilor comerciale internaţionale printr-o gamă variată de produse de asigurare. Împreună cu subsidiara sa EximAsig - societate specializată în asigurarea riscurilor financiare şi a altor tipuri de riscuri complementare acestora - EximBank poate acoperi riscurile exportatorilor pe toate pieţele internaţionale, atât din Uniunea Europeană cât şi din zonele cu riscuri crescute din Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Latină.

×
Etichete: Eximbank
x close