Antena 3 CNN Economic Banci Executarea silită atrage pierderi pentru clienţi şi bănci

Executarea silită atrage pierderi pentru clienţi şi bănci

1 minut de citit Publicat la 12:21 15 Feb 2010 Modificat la 12:21 15 Feb 2010
Executarea silită atrage pierderi pentru clienţi şi bănci
După ce au restructurat împrumuturile devenite pentru mulţi o povară, băncile sunt hotărâte acum să nu mai accepte întârzieri la plată şi să-i execute pe datornici. Cu riscul de a recupera doar 20-30% din creditele de consum. Astfel, executarea silită a garanţiilor aduce pierderi atât băncilor, cât şi clienţilor, notează Săptămâna Financiară.

Amânarea plăţii restanţelor, conform prejudecăţii că banca nu poate face nimic, sau cedarea ipotecii pentru a fi vândută de bancă, în speranţa că astfel se scapă mai ieftin, sunt variante perdante pentru restanţieri.

Băncile nu mai ezită acum să-şi trimită clienţii cu care nu poate coopera pe mâna companiilor de recuperare de creanţe, în cazul creditelor de consum. În cazul creditelor ipotecare, să trece la executarea silită a imobilelor.

Executarea silită a garanţiilor aduce pierderi atât băncilor, cât şi clienţilor, notează Săptămâna Financiară.

Un imobil ipotecat poate fi vândut de bancă cu 25% sub valoarea de piaţă, iar dacă suma nu acoperă valoarea restanţei, datornicul riscă să piardă şi alte bunuri sau o parte din venituri.


Singura opţiune pentru clienţi este să negocieze cu firma de recuperare a creditului o soluţie cât mai convenabilă pentru ei, susţin analiştii.

Restanţierul nu mai are nicio speranţă pentru a reveni în situaţia de a relua plata ratelor, conform scadenţarului iniţial al împrumutului convenit cu banca.

Pentru că, spun bancherii, cei care au ajuns pe mâna recuperatorilor sunt în general clienţi rău-platnici, care au întârziat foarte mult cu plata ratelor şi nu au reuşit să găsească, împreună cu banca, o soluţie amiabilă de reeşalonare a datoriilor.

În alte state, bancherii sunt mai îngăduitori cu clienţii. Băncile italiene, de pildă, aplică un moratoriu de un an pentru rambursarea împrumuturilor luate de familiile ai căror membri au rămas fără loc de muncă ori sunt în şomaj parţial, ca urmare a crizei.

"Planul familiei" al Abi prevede "posibilitatea suspendării plăţii ratelor la credite pentru 12 luni" pentru familiile afectate de criza economică actuală.

Antena3

×
x close