Necesarul de capital al Erste Group este de 59 milioane de euro, conform evaluarii preliminare realizata de Autoritatea Bancara Europeana (EBA), dar asta nu inseamna neaparat ca actionarii trebuie sa vina cu bani de acasa, banca putand vinde din active sau renunta la unele parteneriate pentru a se incadra in nivelul cerut.
EBA a realizat evaluarea preliminara a necesarului de capital pentru bancile europene, luand in calcul un nivel de referinta al indicelui Core Tier 1 de 9% care trebuie sa fie indeplinit pana pe 30 iunie 2012, iar toate expunerile suverane pe statele din spatiul economic european au fost luate in calcul conform valorii de piata. Rezultatul final va fi calculat pe baza rezultatelor financiare de la sfarsitul trimestrului al treilea si luand in considerare masurile recent anuntate de catre Erste..
Daca grupul austriac ar trebui sa realizeze o majorare de capital pentru a ajunge la nivelul cerut de EBA, aceasta operatiune ar putea prinde si cele cinci SIF-uri in actionariat, care ar trebui sa vina cu bani de-acasa pentru a-si pastra detinerile in cadrul bancii. Oficialii SIF-urilor estimasera ca vor intra in actionariatul Erste pana la finele acestui an, dupa ce isi vor schimba o parte din actiunile detinute la BCR. SIF-urile vor ajunge sa detina fiecare cate 1% din Erste, dar asta in mod treptat, pana in 2013. Singura care ar putea face toata tranzactia pana la finele acestui an este SIF Transilvania, care poate strange cvorumul necesar pentru a obtine aprobarea actionarilor. In cazul unei majorari de capital, SIF Transilvania ar trebui sa aduca 590.000 de euro pentru a-si pastra pachetul de 1%. Suma este foarte redusa si nu ar pune probleme societatii, dar evident ar putea creste in functie de rezultatul final al testului de stres. Sumele pe care ar trebui sa le aduca celelalte
SIF-uri ar fi si mai mici, in conditiile in care nu vor face imediat tot schimbul de actiuni BCR-Erste.
Totusi, SIF-urile si ceilalti actionari ai bancii austriece ar putea sa nu fie nevoiti sa vina cu bani la capitalul bancii. Erste ar putea decide sa-si vanda din activele ponderate la risc ( la care se raporteaza necesarul de capital) sau ar putea renunta la unele parteneriate cu bancile de economii din Austria. Grupul austriac nu detine in intregime acele banci, da preia in bilant riscul complet aferent operatiunilor pe care le deruleaza.
“Preferam sa asteptam calculele finale de la EBA si apoi sa decidem strategia prin care sa avem capitalul de rang intai la 9%. Nu poti sa iti conturezi o strategie pana nu stii exact despre ce suma este vorba”, au precizat reprezentantii Erste Group.
Potrivit datelor preliminare ale EBA, 70 de banci europene ar avea nevoie in total de 106 miliarde de euro pentru a ajunge la o rata de adecvare a capitalului de rang intai de 9% pana la jumatatea anului viitor. Societe Generale, care in Romania detine BRD, a doua banca din sistemul bancar, ar avea nevoie de 3,3 miliarde de euro, in timp ce portughezii de la Millennium au nevoie de 2,4 miliarde de euro. Sumele finale ar putea fi anuntate luna viitoare. Liderii europeni au mai hotarat ieri reducerea datoriilor Greciei cu 100 miliarde de euro, in urma renuntarii de catre banci la 50% din creantele lor si cresterea Fondului European de Stabilitate Financiara la 1.000 de miliarde de euro.
Deciziile au fost primite cu entuziam de piete, actiunile Erste Group, de exemplu, sarind cu aproape 10% la Bursa de la Viena. Cresteri mari au inregistrat si celelalte banci europene.