Antena 3 CNN Economic Banci Depozitele românilor în străinătate au crescut anul trecut cu 80,6%

Depozitele românilor în străinătate au crescut anul trecut cu 80,6%

Depozitele românilor în străinătate au crescut anul trecut cu 80,6%
16 Feb 2010   •   13:24

Depozitele deţinute de persoanele române în străinătate au crescut în 2009 cu 80,6%. O crestere enormî cauzată de criza financiară, dar şi a ridicării târzii a plafonului de garantare a depozitelor, scrie Jurnalul Naţional.

Depozitele deţinute de persoanele române în străinătate au crescut anul trecut cu 80,6%, la 4,46 miliarde de euro. Maximul istoric, de peste 5 miliarde de euro, a fost atins în luna septembrie, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

Creşterea banilor depuşi în afara ţării se explică prin criza financiară. Românii au decis să fac economii atât în ţară cât şi în străinătate, pentru a fi siguri că nu îi vor pierde odată cu falimentul unei bănci, se arată în Jurnalul Naţional.

Marea majoritate a depozitelor din străinătate sunt făcute de firme, nu de persoane fizice, spun oficialii BNR.

Tendinţa companiilor de a economisi în România este în scădere din cauza plafonului de garantare a depozitelor bancare, care s-a ridicat la echivalentul a 50.000 de euro abia în iulie 2009.

Persoanele fizice şi firmele româneşti au depozite în afara ţării în valoare de 4,466 miliarde de euro, iar în băncile din România de aproximativ 17,35 miliarde de euro, conform bilanţului de la sfârşitul anului trecut.

În ultimul trimestru al anului trecut valoarea plasamentelor din străinătate a coborât cu aproximativ 17%, de la 5,39 miliarde de euro la 4,46 miliarde de euro.

Antena3

×
Subiecte în articol: banci depozite strainatate
Citește mai multe din Banci
» Vezi toate știrile din Banci
Cele mai noi știri
Parteneri
x close