Antena 3 CNN Economic Banci Deciziile pe care le ia acum Putin vor scoate oamenii în stradă. Ce se întâmplă cu marile BĂNCI din Rusia

Deciziile pe care le ia acum Putin vor scoate oamenii în stradă. Ce se întâmplă cu marile BĂNCI din Rusia

O.P.
1 minut de citit Publicat la 09:33 07 Aug 2014 Modificat la 09:33 07 Aug 2014
bank-of-russia-1.jpg
Marile bănci din Rusia cu operaţiuni în Europa ar putea să suporte limitarea finanţării sau chiar excluderea de la împrumuturile acordate de Banca Centrală Europeană, în condiţiile în care instituţia analizează efectul sancţiunilor UE împotriva autorităţilor de la Moscova asupra activităţilor sale.

Băncile din zona euro se folosesc de finanţarea de la BCE pentru administrarea fluxului zilnic de lichidităţi şi au depins aproape în totalitate de banca centrală atunci când pieţele interbancare s-au blocat, în perioada de vârf a crizei financiare mondiale, când încrederea dintre bănci s-a evaporat, relatează Reuters.

Accesul la operaţiunile de refinanţare ale băncii centrale este esenţială pentru bănci, în special când unele dintre acestea nu sunt dispuse să împrumute alte bănci.

Decizia BCE va fi esenţială pentru băncile ruse sancţionate, care desfăşoară operaţiuni în Europa.

"Intenţia este clară. Subsidiarele din UE nu trebuie să fie afectate. Aceasta este o încălcare a reglementărilor şi nu aud mulţi care să spună altceva. Vom vedea dacă BCE va merge mai departe", a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Între băncile aflate în discuţie sunt diviziile austriece ale celor mai mari două bănci din Rusia, Sberbank şi VTB Bank, pe care BCE le-a considerat atât de importante încă a decis să le treacă sub supravegherea sa directă, atunci când va prelua rolul de autoritate de reglementare a băncilor din zona euro, în noiembrie.

Sberbank este condusă de German Gref, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, iart VTB este bancă majoritar de stat.

×
Etichete: Vladimir Putin
x close