Antena 3 CNN Economic Banci De săptămâna viitoare băncile ar putea acorda credite ipotecare cu 20% mai mari

De săptămâna viitoare băncile ar putea acorda credite ipotecare cu 20% mai mari

De săptămâna viitoare băncile ar putea acorda credite ipotecare cu 20% mai mari
27 Ian 2009   •   22:08

Cei care vor un credit de la bancă aşteaptă ca bancherii să le dea vestea cea bună: împrumuturi cu până la 20% mai mari pentru locuinţe.
Băncile vor depune săptămâna viitoare, la BNR, documentaţia pentru acordarea de credite conform noilor norme. Acestea vor permite clienţilor să împrumute mai mulţi bani ca până în prezent, atât pentru creditele în euro cât şi de cele în lei. Deja în piaţă se ştie că noile reguli permit creşterea sumelor acordate de bănci.
Asta înseamnă că la un venit lunar net de 4.000 de lei banca, dacă există un avans de 25% din suma totală, poate da un credit de peste 55.000 de euro. Sumele împrumutate pot creşte în funcţie de bancă şi de profilul de risc al clientului. La creditele în lei, cifrele sunt ceva mai mici. Cei cu venituri mici nu vor obţine mai mult de 60.000 de lei, pe 30 de ani. Pentru cei cu venituri mai mari sumele cresc, până la echivalentul a 50.000 de euro.
Deşi bancherii spun că acum cel mai indicat credit este cel în moneda naţională, băncile sunt pregătite ca cererea mare să fie tot pentru creditele în euro.
Oricum, cea mai mare problemă rămâne în continuare avansul. Puţine bănci mai acceptă acum 20% sau 25% din suma totală. Cele mai multe cer un avans dublu şi garanţii care să acopere chiar dublul sumei împrumutate.
Observator

×
Subiecte în articol: BNR banci
Citește mai multe din Banci
» Vezi toate știrile din Banci
Cele mai noi știri
Parteneri
x close