Nu sunt sperante nici anul viitor pentru o dezghetare a creditului de consum, dar in ceea ce priveste creditul ipotecar, vom vedea din nou o crestere de peste 10%, datorita in principal programului Prima Casa 4 si vom asista la o tendinta de alinere a dobanzilor la lei si euro, sunt principalele estimari pentru anul 2012 in ceea ce priveste evolutia creditarii ale lui Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, jucator din top 10 bancar.
“Noul regulament al BNR nu va avea o influenta semnificativa asupra diminuarii creditelor ipotecare si acestea isi vor pastra dinamia de crestere de peste 10%. In ceea ce priveste dobanzile, trendul este de intalnire a celor in lei cu cele in valuta in perioada urmatoare. Ca urmare a reglementarilor BNR, creditarea in lei va fi favorizata si va avea o dinamica mai mare decat in ultimii ani ”, a declarat Sergiu Oprescu, in cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor la Sinaia in perioada 7-10 decembrie.
Seful Alpha Bank spune ca in aceste momente nu sunt motive de ingrijorare in ceea ce priveste nivelul creditelor ipotecare, in conditiile in care Romania este intr-o pozitie mult mai buna decat celelalte tari din regiune.
”Din stocul locativ de 8,1 milioane de locuinte, aproximativ 5% au fost finantate prin credite ipotecare. Nu e asa de mult, nu avem de ce sa ne speriem”, spune Oprescu.
Circa trei sferturi din totalul creditelor ipotecare au fost contractate de persoane cu varsta intre 20-39 de ani, ceea ce in opinia presedintelui Alpha Bank, este un lucru pozitiv, in conditiile in care arata ca au cumparat cei care sunt la prima locuinta, nu ca in alte tari, unde cumparau cei la a 2-a sau la a 3-a locuinta.
Creditele ipotecare raportat la PIB reprezentau doar 5,6% la sfarsitul anului trecut, cel mai redus nivel din UE. In Ungaria, procentul depaseste 25%, in timp ce in Polonia este de 19,1%, iar in Cehia de 12,8%.
“Cu credite ipotecare de doar 7,4 miliarde de euro, eu daca as fi un investitor strain nu m-as speria de piata imobiliara din Romania, pentru ca exista potential”, spune Sergiu Oprescu.
El estimeaza de altfel ca in urmatorii 3-5 ani Romania s-ar putea confrunta din nou cu un decalaj intre cererea de locuinte si oferta (mai mica). Fata de decembrie 2008, inainte de lansarea programului guvernamental Prima Casa, cand creditele ipotecare aveau o valoare de 5,2 miliarde de euro, ultimii trei ani au adus o crestere de aproape 50%. Programul Prima Casa a generat practic 1,8-1,9 miliarde de euro din diferenta totala de 2,2 miliarde de euro fata de sfarsitul lui 2008, potrivit sefului Alpha Bank. De la inceputul acestui an, creditarea ipotecara a crescut cu 13%.
Alpha Bank este una dintre institutiile care au o pondere importanta a creditelor ipotecare in portofoliu, dar seful bancii afirma ca ponderea creditelor neperformante pe acest segment este sub media pe sistem.