Antena 3 CNN Economic Banci Confesiunile unui scriitor ajuns pe Wall Street: Suntem în criză pentru că nu am înţeles natura umană

Confesiunile unui scriitor ajuns pe Wall Street: Suntem în criză pentru că nu am înţeles natura umană

2 minute de citit Publicat la 12:08 28 Apr 2009 Modificat la 12:08 28 Apr 2009
Confesiunile unui scriitor ajuns pe Wall Street: Suntem în criză pentru că nu am înţeles natura umană
Scriitorul Philipp Meyer, fost trader pe Wall Street, crede că actualul context economic îşi are originea în slăbiciuni omeneşti, nu în disfuncţionalităţile unei pieţe abstracte, transmite The Independent
.

?Lucram la bancă de cinci săptămâni, când m-am trezit în balconul unui hotel dintr-o staţiune de schi din Alpii elveţieni. Era miezul nopţii şi eram beat. Unul dintre colegii de la trainingul de management urina pe geamul recepţiei, altul zvârlea cu sticle de vin în curtea hotelului. [...] Alţii se întorceau cu hainele ude după scaldă. A fost nevoie de astfel de săptămâni până ca banca să ne considere suficient de pregătiţi?, povesteşte Philipp Meyer într-un editorial în ziarul ?The Independent?.

Scriitorul american a intrat în contact cu stilul de viaţă al mai marilor de pe Wall Street în anii 2000. Terminase facultatea, dar îi rămăseseră creditele. Părinţii nu îl puteau ajuta pentru că nu aveau nici măcar pensie. A decis să se angajeze la o bancă elveţiană de investiţii, iar în 1999 a ajuns pe Wall Street ca trader începător. Ştia că în câţiva ani ar putea ajunge la un salariu de sute de mii de dolari pe an.

Vedea cum se desfăşoară zi de zi investiţii de milioane de dolari, iar, la un moment dat, traderul scriitor a început să se întrebe dacă ceea ce face e moral.

?Pieţele financiare susţin că în esenţă suntem la fel: nişte fiinţe egoiste, interesate doar de sine?.

Meyer spune că atunci când păşeşti din Wall Street într-un cartier sărac te simţi vinovat pentru că salariul tău ar putea acoperi veniturile a zeci de asistente medicale şi profesori.

?Singura explicaţie validă devine aceea că viaţa este pură meritocraţie, că fiecare, bogat ori sărac, primeşte ceea ce merită.?

Meyer a intrat, uşor, în ritmul bancherilor lacomi. Lăcomia şi-o manifesta chiar şi la masă.

?La masă comandam şase aperitive, friptură şi homar, plus câteva deserturi şi sticle de vin de sute de dolari. Totul se încheia cu un Porto vechi de 30 de ani?, îşi aminteşte romancierul.

A demisionat în 2001, în urma proceselor de conştiinţă care nu îi dădeau pace. Era pe punctul de a termina şi cel de-al doilea roman.

Din experienţa de pe Wall Street, scriitorul şi-a dat seama că ?piaţa? e condusă de o mână de investitori care conduc maşini fiţoase şi consumă băuturi fine.

?Unii vor minţi, vor înşela şi vor fura. Dar majoritatea, ca mulţi dintre noi, vor refuza să vadă lumea din altă perspectivă decât a lor?, spune Meyer despre foştii săi colegi.

Criza a ajuns la noi nu pentru că n-am reuşit să înţelegem economia, ci pentru că n-am putut să înţelegem natura umană, pentru că am crezut că a salva un om pe punctul de a fi călcat de o maşină înseamnă neglijarea propriilor interese, nu altruism, e de părere Meyer.
Antena3.ro

×
Etichete: Wall Street
x close