Antena 3 CNN Economic Banci Concedierile şi reducerile salariale din mediul privat vor duce la scăderea consumului

Concedierile şi reducerile salariale din mediul privat vor duce la scăderea consumului

Concedierile şi reducerile salariale din mediul privat vor duce la scăderea consumului
05 Feb 2009   •   22:05

Salariile demnitarilor îngheaţă, iar cele ale bugetarilor de rând cresc cu inflaţia. În schimb, în mediul privat, veniturile scad. Multe dintre firme au luat deja măsuri de protecţie faţă de criza financiară şi au tăiat din salarii sau au concediat oameni. Un prim efect va fi o scădere a consumului.
La sfârşitul anului trecut, salariile din sectorul privat au crescut cu peste 13 procente. Era efectul primelor şi bonusurilor plătite la finalul anului, potrivit calculelor economiştilor ING Bank. Însă, raportat la nivelul întregului an, ritmul de creştere a salariului mediu net s-a redus de la 21,4% în noiembrie, la 17,6%, în decembrie, cu toate primele obişnuite pentru sfârşitul de an, arată Institutul Naţional de Statistică.
Ca să facă faţă presiunii economice, multe firme au de ales fie să reducă salariile, fie să reducă numărul de angajaţi sau să suspendeze temporar producţia.
Este bine cunoscut cazul Uzinelor Dacia, care şi-au trimis în şomaj tehnic angajaţii în mai multe etape, iar salariile au fost plătite în procent de 85%.
Şomajul şi evoluţia salariilor vor afecta în mod direct şi incontestabil consumul, estimat să scadă cu până la 2-3 procente.
Sunt analişti care estimează că ritmul de creştere a consumului poate să scadă chiar cu peste 50 de procente în acest an, din cauza temperării creditării populaţiei, dar finanţării mai dificile a proiectelor de investiţii publice.
Antena 3

×
Subiecte în articol: concedieri
Citește mai multe din Banci
» Vezi toate știrile din Banci
Cele mai noi știri
Parteneri
x close