Antena 3 CNN Economic Banci Compromisul la care au recurs băncile din România, după ce au văzut că nu mai vând credite

Compromisul la care au recurs băncile din România, după ce au văzut că nu mai vând credite

1 minut de citit Publicat la 11:32 22 Sep 2016 Modificat la 11:32 22 Sep 2016
european-union-1493894_1280.jpg
Foto: pixabay.com

Băncile din România acordă credite cu avans mai mic locuitorilor din orașele medii și mari, pe motiv că acolo piața este mai stabilă. Avansul este, după caz, chiar și dublu pentru cei ce nu locuiesc în aceste orașe.

Patruzeci și două de localități din țară care beneficiază de această reducere a avansului. Bucureștiul este printre ele, desigur, la fel ca și Brașov, Cluj, Constanța, și majoritatea orașelor importante. La fel, aveți șanse să plătiți un avans mai mic dacă sunteți din Mioveni, Săcele, Chiajna sau Cisnădie. 

Sunt, însă, și surprize. De exemplu, un locuitor din Moșnița Nouă, Timiș, va beneficia de un avans mai mic decât un altul care locuiește în Corbeanca, la doi pași de Capitală.  Diferența este considerabilă: locuitorii din orașele alese pot plăti un avans de 15 la sută, în timp ce, în restul țării, avansul poate ajunge și la 35% din valoarea creditului. 

La un împrumut în valoare de 60 de mii de euro, asta înseamnă că un locuitor din Mangalia va plăti 9 mii de euro, în timp ce unul din Suceava va trebui să plătească 21.000 de euro . Este compromisul la care au recurs băncile pentru că nu mai vând credite, după ce, în prima jumătate a anului au crescut în bloc avansul, invocând Legea Dării în Plată.

×
x close