Antena 3 CNN Economic Banci Citigroup mai este salvată o dată: guvernul SUA va deţine 36 procente

Citigroup mai este salvată o dată: guvernul SUA va deţine 36 procente

Citigroup mai este salvată o dată: guvernul SUA va deţine 36 procente
28 Feb 2009   •   14:47

Guvernul american îşi va creşte cota din Citigroup Inc la 36 procente, după ce va mări capitalul băncii. Este a treia încercare de a salva Citigroup în ultimele cinci luni, iar guvernul va converti 25 miliarde dolari din acţiunile preferenţiale în acţiuni comune, iar actualii acţionari îşi vor vedea cota diminuată la 74%.
Deşi ultimul plan nu injectează mai mulţi bani în Citigroup, oferă guvernului o cotă de vot mai mare şi mult mai multă influenţă asupra operţiunilor băncii, Casa Albă apreciind că aceasta va ajuta la obşinerea unui rezultat mai bun pentru viitorul instituţiei.
?Guvernul este noul şef? aprecia analistul Mike Holland, citat de Reuters. ?Orice decizie importantă nu va mai veni de pe Park Avenue, ci de la Washington, D.C."
Grupul din New York a primit în octombrie şi noiembrie 45 de miliarde de dolari, dar şi o iniţiativă guvernamentală menită a limita pierderile la activele neperformante, în valoare de 300,8 miliarde dolari.
Mai mult de două treimi dintre aceste active erau legate de ipoteci şi imobiliare comerciale.
Acţiunile Citigroup au închis vineri în scădere cu 39 procente şi au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani. Valoarea de piaţă a ceea ce era cândva cea mai valoroasă bancă de pe piaţă a ajuns la doar 8,2 miliarde dolari, de la un vârf de 270 miliarde de dolari acum doi ani.
Spre comparaţie, valoarea băncii americane Bancorp este de peste trei ori mai mare decât a Citigroup, deşi baza de active a băncii regionale este la doar o şeptime.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Casa Alba piata bancara
Citește mai multe din Banci
» Vezi toate știrile din Banci
Cele mai noi știri
Parteneri
x close