“De la sfarsitul lui 2010 pana acum, pe fondul a ceea ce se intampla in Grecia, bancile cu capital grecesc din Romania au pierdut depozite de 1,2 miliarde de euro si totusi in momentul de fata au o solvabilitate foarte buna”, a precizat Cinteza. Solvabilitatea bancilor cu capital grecesc este de altfel peste media din sistemul bancar.
Cea mai mare problema pentru banci este insa lipsa de incredere care poate aparea la un moment dat doar pe fondul supozitiilor, zvonurilor.
Seful pe supraveghere din cadrul BNR a subliniat ca in toata aceasta perioada de criza, caracteristica principala a sistemului bancar a fost stabilitatea.
“Am reusit sa anticipam ceea ce se va intampla cu o banca pe o perioada de 6-9 luni, bazandu-ne pe evolutia bancilor care au dat faliment si analizand evolutia indicatorilor pe o perioada de doi ani de zile. Pe aceasta baza, reusim sa stabilim masurile de corectie, sa intervenim, sa solicitam anumite majorari de capital din fonduri proprii”, spune Cinteza.
Una dintre bancile grecesti, pe fondul unei performante mai scazute in activitatea de creditare, a fost obligata de altfel de BNR sa provizioneze suplimentar.
“Avand o colaborare exceptionala cu autoritatea de supraveghere din Grecia, s-a solicitat direct actionarului grec, o banca cu capital grecesc si in doua saptamani problema a fost rezolvata. S-a majorat capitalul bancii si acum banca respectiva nici nu mai intra pe piata momentara sa imprumute bani”, a mentionat Nicolae Cinteza.