Vanzarea Carpatica, banca aflata in acest moment sub controlul omului de afaceri Ilie Carabulea, avanseaza destul de greu, in conditiile in care negocierile cu fondul britanic AnaCap au ajuns in faza unui memorandum de intelegere, au declarat in exclusivitate surse de pe piata financiara.
“Abia a fost stabilita structura tranzactiei prin care fondul AnaCap ar urma sa ajunga prin achizitie directa de actiuni si majorare de capital sa detina in final un pachet de circa 67% din Carpatica. In acest ritm, vanzarea nu ar putea avea loc mai devreme de luna iunie a acestui an”, sustin sursele citate. Acestea adauga ca in urma tranzactiei, pachetul detinut de Ilie Carabulea, care se ridica la finele lunii iunie dupa ultimele raportari de pe bursa unde sunt listate actiunile bancii la 41,28%, ar urma sa scada in jurul pragului de 5%, valoare peste care orice actionar este considerat semnificativ.
De asemenea, al doilea actionar important al bancii in acest moment, Corneliu Tanase, care detine un pachet de 11,22%, dupa ultimele raportari catre Bursa, ar urma sa isi faca exit-ul din Carpatica in urma tranzactiei cu AnaCap. Alte surse afirma ca AnaCap ar fi inceput inca de anul trecut demersurile pentru angajarea unui bancher care sa preia conducerea Carpatica, pe lista intrand expati care au activat si cunosc foarte bine piata romaneasca.
Contactat telefonic, Ilie Carabulea nu a dorit sa dea niciun fel de detalii pe acest subiect. “Spuneti-mi de unde aveti aceste informatii! Cine v-a spus asta? Daca nu imi spuneti, voi fi nevoit sa inchid”, a declarat Carabulea.
Omul de afaceri din Sibiu a negat pana acum existenta unor discutii serioase de vanzare a bancii pe care a fondat-o in 1999 alaturi de alti parteneri. Ilie Carabulea si Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania – nr. 3 dupa cota de piata calculata in functie de active, sunt singurii antreprenori romani care au pus pe picioare banci locale si care au ramas si in prezent actionari ai acestora, in contextul in care in afara bancilor de stat CEC Bank si Eximbank, piata de profil din Romania este controlata in proportie de peste 80% de catre grupuri financiare straine.
Primele informatii privind tratativele de vanzare a Carpatica fondului britanic AnaCap au fost publicate in premiera de catre antena3.ro pe 1 septembrie 2011.
Initial, banca centrala nu a agreat vanzarea unei banci locale catre un fond de investitii, preferand variant unui investitor strategic, insa in conditiile de piata dificile din Europa si din lume, cei mai determinati potentiali cumparatori de active bancare s-au aratat a fi fondurile cu apetit de risc. Astfel, Banca Nationala a Romaniei s-a vazut nevoita sa treaca la o pozitie mai flexibila pe acest subiect, mai ales ca sustine intrarea unui investitor care sa capitalizeze Carpatica, banca a carei cota de piata se situeaza sub 1% din total sistem.
In acest moment, Carpatica are o valoare de piata pe Bursa de la Bucuresti, unde sunt cotate actiunile, de 37 mil. euro la un pret de 0,0511 lei pe titlu.
Fondul londonez de private equity AnaCap Financial Partners lucreaza la dosarul achizitiei Carpatica inca din primavara anului trecut. O alta tinta a acestora in Romania ar fi fost si RBS Bank Romania (fosta ABN Amro Bank Romania), subsidiara scoasa la vanzare inca din 2009 de catre banca britanica Royal Bank of Scotland.
Reprezentantii AnaCap Financial Partners nu au putut fi contactati pentru comentarii pe marginea discutiilor pentru preluarea Carpatica.
Dupa primele noua luni ale anului trecut, Carpatica a raportat o pierdere de 24,9 mil. lei (aproximativ 6 mil. euro) si active totale in valoare de 2,9 mld. Lei (circa 700 mil. euro). Fata de 2010, cand banca raporta pierderi – record de 36,5 mil. euro, rezultatele au fost redresate in cursul anului trecut, desi in a doua parte a lui 2011 se remarca tendinta unei noi accelerari a impactului negativ.
De altfel, anul trecut a fost inregistrat al doilea an consecutiv in care piata bancara in ansamblu a incheiat pe pierderi, pe fondul crizei economice care a dus la o “inghetare” a creditarii. In contextul in care problema datoriilor suverane din Europa pune pe jar intreaga lume, recent banca centrala a Austriei face presiuni pentru a limita expunerea bancilor austriece Erste, Raiffeisen, Unicredit Bank Austria in regiune, inclusiv in Romania unde acestea ocupa pozitii de top, ceea ce indica presiuni suplimentare care ar putea inrautati si mai mult peisajul creditarii locale.
Pe piata locala, sunt mai multe banci scoase la vanzare, printre acestea subsidiarele ATE Bank, RBS Bank, Volksbank sau MKB Nextebank, in timp ce bancile elene Alpha Bank si Eurobank EFG prezenta aici prin Bancpost sunt in curs de fuziune.
Noile conditii restrictive impuse astfel capitalurilor intareste profilul Romaniei de piata in continuare mai atractiva pentru investitorii cu apetit de risc mai mare. Ana Cap este un fond de investitii cu sediul a Londra, printre investitorii aflati in spatele sau numarandu-se nume precum Adams Street Partners, Goldman Sachs, Honeywell sau Allianz. Fondul britanic are in administrare active de peste 1 mld. Euro si este specializat in achizitii de active distressed (confruntate cu problem financiare – n.r.) din sectorul financiar – bancar. Ultima achizitie in domeniu este Banco Popolare din Cehia, preluata in vara anului trecut, si rendranduita Equa Bank, marcand astfel a treia achizitie bancara in decurs de doi ani. Tot anul trecut in portofoliul AnaCap a intrat si Cabot Financial din Marea Britanie, fondul administrand acum cea mai mare platforma de recuperare creante din regat.