Antena 3 CNN Economic Banci Ca sa nu mai fie acuzati ca retrag bani din Romania, bancherii greci apeleaza la solutia de a-si sustine „fiicele” fara sa aduca fonduri proaspete: EFG converteste un imprumut subordonat de 20 mil. Euro in majorare de capital la Bancpost

Ca sa nu mai fie acuzati ca retrag bani din Romania, bancherii greci apeleaza la solutia de a-si sustine „fiicele” fara sa aduca fonduri proaspete: EFG converteste un imprumut subordonat de 20 mil. Euro in majorare de capital la Bancpost

Adrian Mirsanu
5 minute de citit Publicat la 21:54 07 Noi 2011 Modificat la 21:54 07 Noi 2011
Ca sa nu mai fie acuzati ca retrag bani din Romania, bancherii greci apeleaza la solutia de a-si sustine „fiicele” fara sa aduca fonduri proaspete: EFG converteste un imprumut subordonat de 20 mil. Euro in majorare de capital la Bancpost
Grupul bancar elen Eurobank EFG va converti un imprumut subordonat acordat subsidiarei sale din Romania, in actiuni noi cu care sa participe la o majorare a capitalului Bancpost, potrivit unei hotarari luate astazi de catre Adunarea Generala Extraordinara a actionarilor bancii locale.
Capitalul social al Bancpost ar urma astfel sa se majoreze de la 1,09 mld. Lei (circa 250 mil. Euro, calculat la cursul de schimb al zilei euro - leu) la 1,18 mld. Lei (peste 271 mil. Euro), majorarea de capital de 92,6 mil. Lei (21,2 mil. Euro) reprezentand conversia unui imprumut subordonat acordat de catre Eurobank EFG, precum si aporturi in numerar ale celorlalti actionari, precizeaza intr-un comunicat banca.
Valoarea imprumutului bancii – mama grecesti convertit se ridica la circa 20 mil. Euro (86,42 mil. Lei), daca avem in vedere ca in contul acestuia urmeaza sa fie emise 216.050.000 noi actiuni nominative ordinare, iar valoarea nominala a acestor actiuni nou emise in forma dematerializata va fi de 0,4 lei pe actiune, dupa cum rezulta din convocatorul AGA, publicat pe site-ul institutiei de credit.
 
 
Ceilalti actionari sunt chemati sa participe cu bani la majorarea de capital, prin care ar urma sa primeasca un numar de 15.539.616 actiuni noi ale bancii si “sunt oferite spre subscriere actionarilor Bancpost, proportional cu numarul de actiuni detinute de acestia la data de referinta, si anume 31 octombrie 2011”, se precizeaza in comunicat.
Grupul bancar elen Eurobank EFG detine 93% din capitalul Bancpost in timp ce un pachet de circa 6,7% revine altor actionari.
 
Surse apropiate bancii afirma ca aceasta majorare de capital nu a fost ceruta de catre Banca Nationala a Romaniei, ci este initiativa bancii – mama din Grecia.
Miscarea vine in contextul in care pana la finele anului bancile grecesti Eurobank EFG si Alpha Bank au anuntat ca vor fuziona, miscare care ar urma sa conduca la crearea celei mai mari banci grecesti, din regiune si intrarea in primele 25 de banci din zona euro dupa active. In Romania, combinarea operatiunilor locale ale celor doua banci, in care vioara intai este Alpha Bank desi la Atena se vorbeste de o “fuziune a egalilor”, ar aduce a treia pozitie dupa cota de piata, in spatele BCR si BRD.
 
 
Fuziunea va fi supusa votului actionarilor pe 15 noiembrie, dupa ce in doua randuri nu a putut fi atins cvorumul necesar la Atena la convocarea Adunarii actionarilor celor doua banci. Noua banca va avea trei actionari importanti: familiile fondatorilor celor doua banci – Costopoulos (care conduce Alpha Bank si ar urma sa preia conducerea pozitia de sef al noii banci), respectiv Latsis (care controleaza acum Eurobank EFG), respectiv vehiculul de investitii Paramount, in spatele careia se afla familia emirului Qatar-ului care ar trebui sa aiba dupa fuziune un pachet de 17% din noua banca. Indirect, o pozitie semnificativa in noua banca ar urma sa o detina si statul grec.
 
 
Grecia este doborata in acest moment de povara datoriilor suverane, economia sa fiind cotata cu cel mai slab rating din lume “CCC”. Acest lucru inseamna un acces dificil si scump la tot ce inseamna finantare externa. Bancile grecesti se confrunta cu probleme si acasa, unde creditarea a cazut puternic. In Romania, banca centrala a anuntat in repetate randuri ca monitorizeaza cu atentie subsidiarele bancilor grecesti si, in general, situatia de pe piata bancara, unde ultimele evolutii ale crizei datoriilor care bantuie Europa ar putea tenta bancile straine sa retraga capital din Romania, dupa cum avertiza si presedintele Traian Basescu.
Mai mult, Banca Centrala Europeana preseaza acum pentru o capitalizare cat mai rapida a bancilor din spatiul comunitar prin aport de fonduri proaspete de la actionarii lor, si nu prin ajutor de la state, cum s-a intamplat in primii ani ai crizei globale, cand in perioada 2008 – 2009 mai multe banci au beneficiat de capital de la stat sau au fost nationalizate pentru a fi salvate de la faliment.
 
In aceste conditii, bancile grecesti trebuie sa isi gestioneze cu multa atentie banii pentru ca au nevoie inclusiv pe piata – mama de bani. De altfel, din datele Bancii Reglementelor Internationale rezulta ca bancile grecesti au retras din Romania 650 mil. Euro in trimestrul al doilea fata de finele lunii martie a acestui an.
 
 
Masura anuntata de bancherii de la Eurobank EFG de a converti imprumutul subordonat acordat Bancpost scuteste deocamdata banca – mama de efortul de a veni cu fonduri proaspete in Bancpost. Dealtfel, conversia imprumuturilor in actiuni incepe sa prinda tot mai mult teren pe piata bancara. Astfel, BCR si Banca Transilvania si-au anuntat interesul de a converti in actiuni credite in valoare de 140 mil. Euro acordate Oltchim, pachete de actiuni pe care ar dori sa le vanda la privatizarea combinatului chimic, proces aflat acum in faza selectiei bancii de investitii care va asista statul la vanzare.
 
Pe de alta parte, majorarea de capital de la Bancpost este un bun exercitiu de imagine pentru Eurobank EFG prin care sa arate sustinere fata de banca – fiica.
 
 
“Decizia Eurobank EFG de a converti imprumutul subordonat in aport la capitalul social este o reconfirmare a angajamentului actionarului majoritar al Bancpost de a sustine si dezvolta in continuare afacerile sale din Romania”, afirma Peter Weiss, presedinte executiv al Bancpost.
 
Weiss a preluat de mai putin de un an sefia Bancpost, dupa ce ani la rand a condus filiala locala a ABN Amro, preluata ulterior de catre banca britanica Royal Bank of Scotland. Weiss a venit la Bancpost intr-un moment in care banca trecea de mai multa vreme printr-un proces de restructurare a operatiunilor sale si de reorganizare a portofoliului de credite, si a anuntat ca strategie o concentrare pe activitatile corporate, de finantare a companiilor, in conditiile in care banca are o expunere consistenta pe retail, unul dintre segmentele cele mai lovite de criza.




×
x close