Antena 3 CNN Economic Banci BNR şi FMI propun ca statul să nu impoziteze câştigurile băncilor din eliberarea de provizioane

BNR şi FMI propun ca statul să nu impoziteze câştigurile băncilor din eliberarea de provizioane

1 minut de citit Publicat la 18:00 27 Feb 2011 Modificat la 18:00 27 Feb 2011
BNR şi FMI propun ca statul să nu impoziteze câştigurile băncilor din eliberarea de provizioane
Foto: Agerpres
Banca Naţională a României şi Fondul Monetar Internaţional au convenit ca statul să nu impoziteze câştigurile băncilor din eliberarea de provizioane odată cu trecerea de la standardele româneşti de contabilitate la IFRS, la începutul anului 2012, conform Mediafax.

BNR şi FMI propun ca stornările de provizioane prin trecerea de la RAS la IFRS să nu fie înregistrate ca venituri suplimentare în contul de profit şi pierderi, şi să fie înscrise în contul de capital.

Preşedintele ARB, Radu Gheţea, a declarat pentru Mediafax că discuţiile sunt incipiente, dar varianta de lucru vizează ca sumele eliberate să fie înregistrate în rezerva băncii ca rezultat reportat şi să nu fie considerate profit.

La finele anului trecut, băncile constituiseră provizioane în sumă de aproape 24 de miliarde de lei (5,6 miliarde euro), iar o serie de bănci şi-au vândut deja bună parte din portofoliul de credite neperformante negarantate.

Pe de altă parte, bacherii susţin că de cele mai multe ori inspectorii de la banca centrală au tendinţa să egalizeze costurile de risc calculate în standarde internaţionale de contabilitate şi în sistemul contabil românesc.

Mai mult, există riscul ca din 2012, odată cu posibila finalizare în defavoarea instituţiilor de credit a unor procese cu clienţii persoane fizice, unele bănci să fie nevoite să provizioneze, pe principiul contagiunii, volume semnificative din portofoliul de retail.

În aceste condiţii, profiturile iniţiale mari din stornarea unor provizioane s-ar putea eroda repede.

Pierderile din sistemul bancar aproape s-au dublat anul trecut, la 1,98 miliarde lei, provenind de la 22 de institutii de credit, iar celelalte 20 de bănci au însumat câştiguri de 1,68 miliarde de lei, sub profitul cumulat din 2009.

Sistemul bancar a încheiat anul trecut, pentru prima dată din 1999, cu o pierdere netă de 304 milioane lei. Cu toate acestea, la nivel operaţional, băncile au raportat în continuare câştiguri "frumoase", iar în raportările pe IFRS majoritatea băncilor sunt pe câştig.

Potrivit datelor finale centralizate de BNR, sistemul bancar a înregistrat în 2009 un profit net de 815 de milioane lei (200 de milioane euro), în condiţiile în care 22 de instituţii de credit au încheiat exerciţiul financiar pe plus, iar 20 de bănci au raportat pierderi.

×
Etichete: BNR FMI banci
x close