Antena 3 CNN Economic Banci BNR menţine dobânda de politică monetară. Ţinta de inflaţie, 3%

BNR menţine dobânda de politică monetară. Ţinta de inflaţie, 3%

BNR menţine dobânda de politică monetară. Ţinta de inflaţie, 3%
03 Noi 2009   •   13:11

Banca Naţională a României a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 8,0 la sută pe an. Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât să gestioneze ferm lichidităţile din sistemul bancar în vederea consolidării transmisiei semnalelor de politică monetară, preciezază un comunicat al băncii centrale.

La cea mai recentă şedinţă de politică monetară, de la sfârşitul lunii septembrie, CA al BNR a hotărât diminuarea dobânzii cu 0,5 puncte, la 8% pe an. De la începutul anului, banca centrală a scăzut dobânda de politică monetară cu 2,25 puncte procentuale, de la 10,25%.

De asemenea, BNR a stabilit ca ţinta de inflaţie pentru 2011 să se situeze la nivelul de 3 la sută, plus/minus un procent. Previziunea este în scădere faţă de 3,5 la sută pentru anul viitor. BNR a anunţat că ţinta asumată va fi discutată cu guvernul.

BNR a fixat pentru 2009 o ţintă de inflaţie de 3,5%, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, iar atingerea acestui obiectiv reprezintă unul dintre criteriile cantitative fixate în cadrul acordului României cu FMI.

România a avut în septembrie cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE, de 4,9%, faţă de o medie de 0,3% la nivelul celor 27 de state membre, adică -0,3% în zona euro.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: BNR dobanda de politica monetara
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close