Antena 3 CNN Economic Banci BNR a cheltuit peste 4 miliarde euro pentru a menţine cursul

BNR a cheltuit peste 4 miliarde euro pentru a menţine cursul

BNR a cheltuit peste 4 miliarde euro pentru a menţine cursul
09 Dec 2009   •   10:48

Banca Naţională a României a făcut eforturi mari să ţină cursul de schimb în frâu. Dintr-un împrumut de 10.8 miliarde de euro de la instituţii internaţionale, aproape jumătate din sumă a fost alocată acestui scop.

Astfel, în acest an, BNR ar fi cheltuit 4,28 miliarde de euro, luându-se în calcul rezerva valutară a BNR de la finalul lunii noiembrie 2009, cea de la finalul anului 2008, precum şi banii intraţi între timp în România, adică cei de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi împrumuturile făcute de stat în valută, scrie Cotidianul.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru, spune că în acest an BNR a intervenit mai des pe piaţa valutară, dar nu numai pentru ţinerea cursului, ci şi pentru sterilizarea leilor în surplus.

?Anul 2009 a fost un an în care se pare că BNR a intervenit mai des pe piaţa valutară faţă de anii trecuţi. BNR face intervenţii pe piaţa valutară din două raţiuni. O dată pentru menţinerea cursului euro/leu, iar a doua intervenţie pentru sterilizarea leului. Nu trebuie uitat faptul că anul acesta statul s-a împrumutat de aproape 4 miliarde de euro de la bănci. Valuta este ţinută de trezoreria statului într-un cont la Banca Naţională, care preia valuta de la trezorerie punând în cont lei. Numai că 4 miliarde de euro reprezintă în jur de 17 miliarde de lei, bani care pot crea distorsiuni majore. De aceea, pentru a steriliza lei, BNR reintervine pe piaţa interbancară, de această dată pentru a cumpăra lei şi a vinde valută?, declara Ionuţ Dumitru.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close