Nivelul restanţelor la credite a ajuns la 4,6%, după primele două luni ale acestui an. Asta după ce, în decembrie 2009, ponderea era de mai puţin de 4 procente.
Principalul motiv al acestei evoluţii, susţin ziariştii de la Financiarul, este că valoarea restanţelor a urcat cu aproape 18% în perioada decembrie-februarie, în timp ce creditarea a bătut pasul pe loc.
Topul judeţelor cu cei mai mulţi restanţieri la bănci este condus de Bistriţa-Năsăud, cu un nivel de aproape 9 procente. Suceava şi Arad au şi ele o pondere a restanţelor de peste 7 la sută.
Următoarele opt judeţe din acest clasament, printre care Argeş, Galaţi şi Ialomiţa, stau ceva mai bine, cu restanţe de 6 la sută din totalul finanţărilor.
În clasamentul pe regiuni, Bucureştiul conduce detaşat. În Capitală sunt înregistrate credite restante în valoare de peste 3 miliarde de lei, adică aproape 34% din totalul na ţional. Totuşi, gradul de neperformanţă a fost, în februarie, de doar 4,2%. Specialiştii explică situaţia prin faptul că soldul total al împrumuturilor a urcat cu două procente, în timp ce restanţele au avansat cu 120%.
Raportat la moneda de finanţare, împrumuturile acordate în lei au fost cele mai mari neperformante.
Antena3.ro