Sistemul a fost anunţat din 2004 şi probabil că din februarie va putea fi folosit efectiv de către clienţi?, arăta Şerban Epure, directorul Biroului de Credit, citat de Cotidianul.
Sistemul constă în acordarea unui calificativ cu valori între 300 şi 850 fiecărui solicitant de credit în parte, iar cu cât nota este mai mare cu atât clientul este considerat a avea o capacitate de rambursare a creditului mai bună. În funcţie de acest calificativ, dar şi de datele înscrise în cererea de credit şi, unde este cazul, folosindu-se de ratingul intern, băncile îşi pot face o idee mai bună asupra capacităţii solicitantului şi decid dacă acordă sau nu creditul. Totuşi, nu toate băncile şi-au declarat disponibilitatea de a utiliza acest sistem.
FICO Score aplică tehnologia de scoring în domeniul riscului de credit pentru clasificarea consumatorilor în funcţie de comportamentul financiar al acestora, mai precis în funcţie de istoricul de plată al datoriilor.
Implementarea unui astfel de sistem de scoring în România ar putea însemna facilitarea accesului românilor la produsele de creditare ale băncilor din afara ţării. Teoretic, această opţiune este valabilă şi acum, dar este foarte rar folosită de români.
Antena3.ro