Antena 3 CNN Economic Banci BCE: Două mari bănci din zona euro sunt tot mai aproape de a intra simultan în default. Prăbuşirea zonei euro e de neconceput

BCE: Două mari bănci din zona euro sunt tot mai aproape de a intra simultan în default. Prăbuşirea zonei euro e de neconceput

1 minut de citit Publicat la 19:15 19 Dec 2011 Modificat la 19:15 19 Dec 2011
BCE: Două mari bănci din zona euro sunt tot mai aproape de a intra simultan în default. Prăbuşirea zonei euro e de neconceput
Foto: bloomberg.com
Riscul ca două mari bănci din zona euro să intre simultan în default (incapacitate de plată) a crescut semnificativ în ultimele şase luni, se arată într-un raport al Băncii Centrale Europene (BCE), citat de AFP. De la debutul crizei financiare în 200, acest nivel nu a mai fost atins.
   
Probabilitatea ca două sau mai multe bănci să intre simultan în default în următorii doi ani era aproape nulă la începutul lui 2007, a atins apoi un vârf de 15%, iar în prezent se află la un maxim de 25%.
   
"Creşterea din ultimele şase luni a probabilităţii ca una sau mai multe bănci mari din zona euro să intre în default a fost mai rapidă şi mai puternică decât în trecut, iar indicatorul privind riscul sistemic a atins maxime nemaiîntâlnite de la lansarea sa, în 2007", se arată în raportul referitor la riscurile legate de stabilitatea financiară din zona euro.
   
BCE a luat în considerare la calcularea indicatorului cotaţia acţiunilor şi a CDS-urilor băncilor.
  
"La nivel general, riscuile la adresa stabilităţii financiare a zonei euro au crescut considerabil în semestrul al doilea", a declarat vicepreşedintele BCE, Vitor Constancio (foto), într-o conferinţă de presă.
   
Cele mai mari riscuri sunt, în opinia sa, extinderea crizei datoriilor, fragilitatea sectorului financiar şi creşterea economică lentă, trei factori care se alimentează unul pe celălalt.

Reducerea creditării ar fi catastrofală pentru creşterea economică
   
Constancio a spus că sectorul bancar trebuie să evite reducerea creditării, care ar fi catastrofală pentru creşterea economică.
   
El a adăugat că măsurile luate de BCE pentru finanţarea ieftină şi nelimitată a băncilor face ca acestea să nu aibă nicio scuză pentru reducerea creditării.
   
În schimb, riscul unei prăbuşiri a zonei euro nu a fost luat în considerare, întrucât "este de neconceput", a spus Constancio, reiterând poziţia BCE.

×
x close