Antena 3 CNN Economic Banci Bancksterul, bancherul mafiot care toacă banii bugetului american

Bancksterul, bancherul mafiot care toacă banii bugetului american

2 minute de citit Publicat la 15:59 02 Feb 2009 Modificat la 15:59 02 Feb 2009
Bancksterul, bancherul mafiot care toacă banii bugetului american
Pare că a venit momentul să resuscităm ?americanizarea? anilor '30. Americanii se descurcă binişor când vine vorba de inventat cuvinte care să umple golurile limbii engleze. Spre exemplu, cuvântul ?gangster? şi-a conturat definiţia în jurul anilor 1896, potrivit dicţionarului Oxford. Unul dintre derivatele recente ale lui ?gangster? este ?bankster?, un bancher convertit într-un mafiot.
Cuvântul a fost inventat de un imigrant american, un avocat născut în Sicilia, pe nume Ferdinand Pecora. Era consilierul-şef al Comitetului Bancar al Senatului american, înfiinţată în anii '30 pentru a examina originile Crahului 1929.
A dezvăluit destul de multe informaţii în ceea ce priveşte practicile de pe Wall Street pe care profesorul de la Harvard Willian Z. Ripley le-a condamnat în 1928.
Profesorul a încercat, în zadar, să îl avertizeze pe preşedintele Calvin Coolidge că Wall Street-ul e plin de bombe pe cale să explodeze.
Spre nemulţumirea celor din jur, Pecora l-a identificat pe Coolidge, pe atunci preşedinte în exerciţiu, ca fiind unul dintre cei implicaţi în neregulile de pe Wall Street.
Preşedintele JP Morgan se afla pe o lista a ?preferaţilor?, prin care prietenilor influenţi ai băncii li se dădea şansa de a cumpăra pachete de acţiuni la jumătate de preţ.
Astăzi, termenul de bankster se potriveşte unor persoane precum Bernard Madoff, a cărui schemă Ponzi l-a făcut să piardă 50 de miliarde de dolari. Nu ai lui, ai investitorilor.
Totuşi, sunt puţine cuvinte care pot descrie nebunia financiară de pe Wall Street.
Banksterul de la conducerea Merryll Lynch
Banca Merryll Lynch, condusă de John Thain, a avut atât de multe zerouri pe balanţă încât trebuia lichidată în decembrie. Merryll Lynch s-a salvat de la faliment în urma fuziunii cu Bank of America.
Mariajul a fost unul rapid, din moment ce Bank of America a fost obligată să ia cu împrumut miliarde de la guvern, când a aflat că Merryll Lynch datora alte 15 miliarde de dolari.
În decembrie, pe când se afla la conducerea grupului bancar, Thain a cheltuit 4 miliarde de dolari pe bonusuri acordate staffului. Un fleac faţă de măsurile costisitoare de pe Wall Street. În 2007, Thain însuşi, a primit 83 de milioane de dolari.
Acum o săptămână, însă, Charles Gasparino de la CNBC a dezvăluit că, în timp ce, Thain era ocupat cu reducerea costurilor, cheltuia, totuşi, 1.1 milioane de dolari pentru decorarea biroului său. Printre achiziţii se numără un covor de 86.000 de dolari şi o comodă de 35.000 de dolari.
Nemulţumirea oamenilor faţă de lăcomia de care mai marii de pe Wall Street dădea dovadă era în creştere. Acum se vehiculează că 10 mari bănci care au primit 148 de miliarde de dolari de la stat pentru a-şi putea acoperi creditele au achitat, de fapt, doar 46 de miliarde de dolari.
Thain e de-acum istorie. A demisionat. Bank of America, în schimb, cea mai mare din Statele Unite, poate din lume, se află, acum, pe lista instituţiilor de credit în prag de naţionalizare.
Rămâne de văzut, acum, dacă reputaţia bancherilor va fi restaurată cu timpul.
Foto: BBC.uk
Antena3.ro

×
Etichete: mafie
x close