Antena 3 CNN Economic Banci Băncile nu acordă credite persoanelor care lucrează la o firmă cu datorii la stat

Băncile nu acordă credite persoanelor care lucrează la o firmă cu datorii la stat

2 minute de citit Publicat la 20:49 26 Oct 2009 Modificat la 20:49 26 Oct 2009
Băncile nu acordă credite persoanelor care lucrează la o firmă cu datorii la stat
Vreţi un credit de la bancă. Uitaţi-vă bine la firma la care lucraţi. Dacă are datorii şi de 1 leu la stat, luaţi-vă adio şi căutaţi banii în altă parte. Motivele sunt reprezentate de cele aproape 120.000 de firme care au dat faliment de la începutul anului, şi de numărul mare de români care nu-şi mai pot plăti rata lunară, triplu faţă de acum un an. Situaţia mai gravă e a celor care au credite în valută. Restanţele au crescut de aproape cinci ori în ultimul an.

Aşa că băncile se uită acum foarte atent la compania la care lucraţi, la numărul de angajaţi, la profit şi la datoriile către stat. Orice datorie, cât de mică, vă împiedică să luaţi împrumutul, indiferent dacă vă încadraţi. În România au mai rămas acum aproape 600.000 de firme. Din acestea, 30% au datorii către stat.

Cristian Rusu şi-a deschis acum câţiva ani o firmă de vânzări de autoturisme la mâna a doua. I-a mers bine, iar băncile se băteau să crediteze astfel de afaceri înfloritoare. De un an, însă, de când firma a ieşit în pierdere, nicio bancă nu mai vrea s-o susţină.

?Nu am fost acceptaţi la majoritatea băncilor pentru simplul motiv că afacerea este riscantă, domeniul auto e riscant?, spune Cristian Rusu. O bancă i-a oferit un credit pentru un an, de 50.000 de euro. Pentru aceşti bani, Cristian Rusu a adus garanţii de patru ori mai mari. A ipotecat casa, evaluată chiar de bancă la 190.000 de euro.

?Aceeaşi situaţie s-ar întâmpla şi dacă aş încerca să iau un credit în nume personal, din cauza situaţiei companiei?, a precizat Rusu. Mai ales dacă sunteţi şi patron şi angajat al propriei firme. Banca verifică la sânge societatea. Va considera că salariul din cartea de muncă e mult mai mare decât în realitate. Iar firma, că poate da faliment în orice moment.

?Ei îşi asigură riscul ca tu să devii şomer sau ca să nu-ţi mai plăteşti ratele pentru că în situaţia dată trebuie să-şi recupereze cumva banii?, a declarat analistul financiar Diana Ţăruş.

Oamenii de afaceri spun însă că românul ar trebui să gireze cu meseria şi proprietăţile, şi nu cu un loc de muncă. Ba mai mult, miros un soi de afinitate pentru împrumutatat guvernul şi nu cetăţeanul de rând.

?Aici este un tertip, un subterfugiu ca băncile să nu dea credite populaţiei. Statul e cel mai mare cheltuitor - împrumutator de fonduri şi la populaţie nu mai ajunge nimic?, este de părere Florin Pârvu, vicepreşedinte la Consiliul Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Mai uşor iau credite cei cu venituri mari şi cu cel puţin un an la acelaşi loc de muncă. Contează şi numărul de angajaţi, domeniul în care lucrează firma şi, mai ales, datoriile către stat. Cele mai multe provin din neplata impozitelor pe salarii şi a CAS-ului. Dacă nu corespunde societatea, angajatul este refuzat de toate băncile.

Observator

×
x close