Antena 3 CNN Economic Banci Băncile centrale din Europa de Est ies la atac să îşi apere monedele

Băncile centrale din Europa de Est ies la atac să îşi apere monedele

2 minute de citit Publicat la 00:35 24 Feb 2009 Modificat la 00:35 24 Feb 2009
Băncile centrale din Europa de Est ies la atac să îşi apere monedele
Într-o acţiune în premieră, băncile centrale din România, Polonia, Ungaria şi Cehia au lansat ieri un mesaj concertat de sprijinire a monedelor naţionale, grav afectate de percepţia negativă asupra regiunii.
Oficialii băncilor centrale au atacat rapoartele negative scoase de agenţiile internaţionale de evaluare despre regiunea de est a Europei.
La Praga, guvernatorul băncii centrale cehe, Zdenek Tuma, a spus că deprecierea brutală a coroanei şi a altor monende din regiune a fost exagerată şi că băncile centrale din regiune au căzut de acord să-şi coordoneze comentariile pe acest subiect.
Tuma a precizat, într-un interviu acordat Reuters, că băncile centrale din Polonia şi Ungaria îi împărtăşesc opinia că fluctuaţiile monedelor din regiune nu au nici o legătură cu fundamentele economice şi că pieţele trebuie să ţină seama de situaţia fiecărei ţări.
Comentariile sala au fost, de altfel, publicate la ora la care băncilor centrale din România şi Ungaria au programat conferinţe de presă.
La Bucureşti, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus că nivelul actual al cursului este sustenabil, că BNR este pregătită să acţioneze pentru a preveni mişcările destabilizatoare ale cursului de schimb şi că nu exclude revenirea pe apreciere a leului.
"O anumită ajustare a valutelor din regiune este într-adevăr necesară, dar deprecierea excesivă a monedelor locale poate crea mişcări destabilizatoare în economie şi trebuie evitată", a declarat Isărescu.
La Budapesta, banca centrală a Ungariei a menţinut luni dobânda cheie la 9,5%, mişcare care marchează, probabil, o pauză sau chiar o schimbare de tendinţă în ciclul de rexalare a politicii monetare din ţările Europei Centrale şi de Est, după ce dobânzile mai mici au creat presiuni de depreciere asupra monedelor, al căror curs fusese deja afectat de deteriorarea perspectivelor economice.
Unele monede din zonă - precum zlotul, coroana cehească şi forintul - s-au apreciat puternic luni, recuperând pierderile anterioare, după ce bancherii centrali din regiune au spus că deprecierile sunt exagerate. Moneda poloneză a câştigat teren de la 4,74 la 4,565 unităţi/euro, pentru a ceda apoi puţin din câştig, la 4,62 unităţi/euro. Forintul a urmat tendinţa, fiind cotat la un moment dat cu 292,75 unităţi/euro, faţă de 302,8 forinţi/euro în debutul şedinţei, iar coroana cehă a câştigat teren de la 28,825 la sub 28 unităţi/euro, pentru a închide ziua la 28,3 coroane/euro.
Leul a avut o evoluţie mai degrabă decorelată de regiune, încheind ziua în apropiere de nivelul de dimineaţă, de 4,28 lei/euro, după o şedinţă volatilă.
În altă ordine de idei, chiar şi reprezentanţi ai sistemului bancar românesc au recunoscut că evoluţia leului este în mare parte datorată speculii unor mari jucători de pe piaţă, temă la care făcea referire cândva şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu. În plus, la zid au fost puse şi agenţiile de rating, care în unele cazuri au interese economice pentru ratingurile pe care le acordă.
Antena3.ro

×
TOP articole
x close